Povreda privatnosti djeteta bit će kažnjena zakonom

S. H.
Povreda privatnosti djeteta bit će kažnjena zakonom
Foto: Pixabay / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj u tekstu)
Ministarstvo za pravdu u Vladi Republike Srpske opredijelјeno je da u što većoj mjeri osigura krivično-pravnu zaštitu djece, rekli su za Radiosarajevo.ba iz ove institucije nakon što je na sjednici Vlade RS-a usvojen Prijedlog Krivičnog zakona.

U Prijedlogu Krivičnog zakona Republike Srpske, koji bi se pred zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a trebao naći na prvom narednom zasjedanju, između ostalog stvaraju se pretpostavke za uspostavlјanje i vođenje evidencije lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta što se naziva registrom pedofila, rekli su za Radiosarajevo.ba iz ovog ministarstva, navodeći kako će sadržaj i obim podataka, njihovo čuvanje i uvjeti za davanje podataka, biti određeni posebnim propisom.

Kako su naveli iz ovog Ministarstva, u 14. poglavlju propisana su krivična djela protiv spolnog integriteta. U odnosu na važeći Krivični zakon RS-a, novo je krivično djelo spolna ucjena ("Ko drugog prinudi na oblјubu ili s njom izjednačenu spolnu radnju  prijetnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili prijetnjom nekim drugim teškim zlom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.").

Posebnu pažnju i važnost zahtijevalo je propisivanje krivičnih djela protiv seksualnog zlostavlјanja i iskorištavanja djeteta, te zbog toga i izdvajanje u posebno poglavlјe. U odnosu na važeći Krivični zakon RS-a, novo krivično djelo je zadovolјenje spolnih strasti pred djetetom ("Ko pred djetetom vrši radnje namijenjene zadovolјavanju vlastite ili tuđe spolne strasti, ili ko navede dijete da pred njim ili pred drugim licem vrši takve radnje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."), kao i krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju.

Nadalјe, u poglavlјu XVI propisana su krivična djela protiv braka i porodice. U odnosu na važeći Krivični zakon RS-a, između ostalog, propisano je i novo krivično djelo povreda privatnosti djeteta ("Ko iznese ili pronese nešto iz ličnog ili porodičnog  života djeteta ili  protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta i time kod djeteta stvori stanje uznemirenosti ili ga izloži poruzi vršnjaka ili drugih lica ili na neki drugi način ugrozi sigurnost djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.").

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije