Povodom Dana nezavisnosti BiH Komšić i Džaferović održali prijem u Predsjedništvu

Radiosarajevo.ba
Povodom Dana nezavisnosti BiH Komšić i Džaferović održali prijem u Predsjedništvu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana nezavisnosti

Svečanim prijemom u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine noć uoči 1. marta obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Domaćini prijema bili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Prijemu nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Komšić je na početku podvukao važnost datuma - 29. februar i 1. mart.

„Oni će ostati zauvijek zapisani u našoj istoriji, jer tih dana većina građana naše zemlje jasno je dala svoj glas za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Pitanje koje im je bilo postavljeno tada svima je dobro poznato, a glasilo je: 'Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'. Ne škodi da stalno ponavljamo ovo pitanje jer je ono podsjetnik na to kakvu su zemlju željeli njeni građani, a vjerujem da je žele i danas“, kazao je Komšić.

Naglasio je da borba za zemlju po mjeri ondašnjeg referenduma i danas traje, čini se, većim intenzitetom nego ikada.

„Prvog marta 1992. godine nismo se dijelili na lijeve i desne, na liberalne i konzervativne, na urbane i ruralne, nego smo se svi zajedno, voljom većine građana, odlučili za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, za građansku Bosnu i Hercegovinu. Ni danas se ne trebamo, kada je riječ o državi Bosni i Hercegovini, dijeliti u ideološke tabore", kazao je Komšić.

"Mnogo je važnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, ali jedan od njih, 1. mart, Dan nezavisnosti, zauzima posebno mjesto", kazao je Džaferović na početku svečanog prijema povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

On je, između ostalog, podvukao da se prije 27 godina glasalo na referendumu za suverenu i nezavisnu BiH.

"To je bio glas za državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive", dodao je Džaferović.

Kao i ranije, Džaferović je i ovoga puta podvukao - naš cilj je jasan, BiH kao članica EU-a i NATO saveza.

"Unatoč opstrukcijama i destruktivnim politikama, mi se krećemo ka tom cilju. Istina, taj put je spor, pun zapreka, ali ćemo, budite uvjereni u to, do svog cilja doći. Ova lijepa zemlja ima svega dovoljno da svi njeni građani mogu imati pristojan život, da žive od poštenog rada i u miru odgajaju svoju djecu. Oni takav život zaslužuju. Svim građanima BiH od srca čestitam Dan nezavisnosti. Neka živi naša domovina BiH", naglasio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije