Povećanje plata usijalo atmosferu: Prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Fena
Povećanje plata usijalo atmosferu: Prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, prekinula je sjednicu sjednicu Skupštine KS, a neizvjesno je hoće li biti nastavljena u ovom sazivu ili će se čekati novi saziv Vlade i Skupštine KS.

Na dnevnom redu Skupštine po hitnom postupku razmatrane su izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018.godinu, koje se odnose na osnovicu za obračun plaća u visini 310 KM i bod za obračun plaća u iznosu od 1.0 koji bi se primjenjivao za period od 1.09.doo 31.12. 2018.godine.

Zastupnik SKS Mirsad Pindžo (Nezavisni blok) je zatražio od Vlade KS obrazloženje kako će usvajanje izmjena o izvršenju Budžeta uticati na Budžet za 2018. godinu, jer već treba razmišljati i o budžetu za 2019. godine.

Također je zatražio objašnjenje, da li se povećanje plaća odnosi samo na realizaciju potpisanih ugovora sa sindikatima obrazovanja, te da nije precizirano da li se povećanje odnosi i na zastupnike, ministre i premijera.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je pojasnio da je sa Vladinom preraspodjelom bilo moguće usvojiti izmjene Budžeta, to su budžetska sredstva, a riječ je o 5,6 miliona KM, te da ovaj proces ima fiskalni efekt.

Naglasio je da kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja nema efekata na ovu izmjenu Budžeta, kao i da je bilo moguće retroaktivno isplaćivati plaće.

Zastupnik SKS Mirza Čelik (SDA) smatra da nije korektno neusvajanje izmjena Budžeta prema sindikatima srednjeg i osnovnog obrazovanja, te da je to bio minimum koji se morao realizirati.

Već ranije su zastupnici zaključkom donijeli odluku da se povećanje plaća ne odnosi na zastupnike, premijera i ministre u KS. Neizvjesno je hoće li u ovom sazivu ikako biti najavljena sjednica, ili će se čekati na novi saziv nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi konačne rezultate izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije