Potvrđeno s KCUS-a: U četiri kantona, uz britanski, cirkulira i češki soj virusa!

5
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno s KCUS-a: U četiri kantona, uz britanski, cirkulira i češki soj virusa!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije bolnica u BiH)

Na kliničkoj mikrobiologiji KCUS-a izolovan je i tzv. češki soj novog koronavirusa.

Prema izjavi direktorice Dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandre Vegar-Zubović i šefice Kliničke mikrobiologije pro.f dr. Amele Dedejić, danas je na aparatu MiniSeq Sequencing system Illumina, izvršeno sekvenciranje nove generacije na 21 uzorku od ukupno 56 uzoraka iz četiri kantona kod kojih je dokazana mutacija N501Y.

Na osnovu dobivenih rezultata zaključeno je da u našoj populaciji dominira tzv. britanski ili UK soj, ali da imamo i češku varijantu virusa SARS-CoV-2, javlja Hayat.

Češki soj koronavirusa službeno je nazvan B.1.258.

Virus je prema tvrdnjama čeških naučnika zarazniji od prethodnih sojeva koje su imali i može biti povezan s nešto većim virusnim opterećenjem.

"Češki soj je kombinacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Ne zna se još puno oko tog soja, no ima promjene u šiljku proteinu zbog čega se može više širiti, odnosno biti zarazniji", poručili su naučnici početkom marta, uz upozorenje da treba biti na oprezu jer je poznato da se zaraza ovog soja brzo proširila u Češkoj.

Češka je danas prijavila 10.576 novih slučajeva COVID-a, a preminule su 101 osoba.

Britanska, južnoafrička i brazilska varijanta koronavirusa označene su kao sojevi koji posebno zabrinjavaju, dok se sve druge kao što je nigerijska, kalifornijska, njujorška, češka, francuska i neke druge još uvijek istražuju i o njima nema puno naučnih radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije