Potvrđeno: Parlament BiH potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Parlament BiH potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija podnio ekspoze pred Parlamentom BiH

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izglasali su povjerenje Zoranu Tegeltiji za imenovanje novog saziva Vijeća ministara.

Nakon što je kandidat SNSD-a za poziciju predsjedavajućeg iznio svoj ekspoze, uslijedilo je glasanje zastupnika. Tegeltija je dobio povjerenje 28 zastupnika, protiv je bilo osam, dok su dva zastupnika bila suzdržana. 

Tegeltija je u svom ekspozeu koji je danas iznio pred zastupnicima najavio da će poštovati vladavinu prava, odredbe Ustava BiH kao i poštovanje nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, dodajući da je svjestan težine zadatka koji je pred njim te je podvukao da je sada potrebno nadoknaditi propušteno vrijeme budući da je više od godinu dana od kada su održani izbori.

Kazao je da će doprinijeti ubrzanju reformskih procesa, ali i jasno kazao da njegov ekspoze nije program rada Vijeća ministara nego su u pitanju smjernice na kojima će se temeljiti njegovo djelovanje u mandatu pred njim.

„Nemamo pravo na 100 dana i zato je potrebno odmah odblokirati procese, usvojiti budžet te sredstva za investicije staviti na raspolaganje entitetima“, dodao je Tegeltija, također najavivši da će na prvoj sjednici Vijeća ministara biti razmatrane socioekonomske reforme koje su podržane u oba bh. entiteta.

Kako je naglasio, od ozbiljnih sigurnosnih izazova od kojih nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno je razvijati saradnju sa svima na partnerskim odnosima.

Dodao je da se saradnja treba odvijati u skladu s ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.

„BiH svoje odnose s NATO-om treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od 'Programa reformi BiH', kao bazičnog dokumenta kojim je definiran okvir daljnjeg razvoja odnosa između dviju strana“, naglasio je Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije