Potvrđeno: Novalić, Solak i Hodžić su uhapšeni, a evo za šta su osumnjičeni

M. R. S.
Potvrđeno: Novalić, Solak i Hodžić su uhapšeni, a evo za šta su osumnjičeni
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Advokati Hodžića i Novalića napuštaju SIPA-u

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić, i zvanično su uhapšeni nakon što su jučer saslušani u SIPA-i, gdje su zadržani tokom noći.

Prema informacijama koje smo dobili, oni će tokom dana biti predati u Tužilaštvo BiH.

Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje mita i drugih oblika koristi.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Ispitivanje trojke je počelo jučer u 18.30 sati, a pred novinarima se u 22.20 sati pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić. Prisutni su bili i advokati Novalića i Hodžića, odnosno Vasvija Vidović i Mirna Delalić.

Tužilaštvo BiH oglasit će se tokom dana, s obzirom da još zasijeda tužilački tim.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije