Potvrđeno: Borjana Krišto odustala od apelacije pred Ustavnim sudom BiH

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Borjana Krišto odustala od apelacije pred Ustavnim sudom BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto

Ustavni sud Bosne i Hercegovine obustavio je danas postupak pokrenut zahtjevom predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih dijelova Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na popunu federalnog Doma naroda, zato što je podnositeljica apelacije odustala od tog zahtjeva.

“U predmetu broj U 4/18 Ustavni sud je obustavio postupak pokrenut zahtjevom Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kako je izmijenjena Amandmanom XXXIV („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 1/94, 13/97, 16/02, 22/02, 52/02, 18/03, 63/03, 9/04, 20/04, 33/04, 71/05, 72/05, 32/07 i 88/08), zato što je podnositeljica zahtjeva odustala od zahtjeva”, navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Krišto je smatrala da je sporna ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona.

Svojom je apelacijom namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

Krišto je apelaciju podnijela još u januaru 2018. godine, a Ustavni sud BiH je u međuvremenu tražio mišljenje i od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Inzko je u svojstvu prijatelja suda (amicus curiae) 7. maja prošle godine Ustavnom sudu BiH dostavio svoje mišljenje.

U odgovoru je, između ostalog, naveo da odredbe Ustava FBiH ne bi trebalo proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije