Potpisan Protokol o zaštiti branitelja/braniteljica ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
Potpisan Protokol o zaštiti branitelja/braniteljica ljudskih prava
Foto: Radiosarajevo.ba / S potpisivanja Protokola o zaštiti branitelja/braniteljica ljudskih prava

Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava danas je potpisan između Ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac, predsjednicom Fondacije lokalne demokratije Jasminom Mujezinović i Kristinom Jozić, predsjednicom Mreže policijskih službenica.

Saopćenje iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH prenosimo u cijelosti: 

"Protokolom su definisani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.

Potpisivanju Protokola u zgradi Vijeća ministara BiH prisustvovao je i ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos.

U okviru projekta provedena je Analiza sigurnosnih rizika kojima su izložene braniteljice ljudskih prava i kreiran Standard ponašanja za braniteljice ljudskih prava u situacijama ostvarivanja rizika u njihovom djelovanju i radu. Također su definirani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.

Fondacija lokalne demokratije je sa Mrežom policijskih službenica implementirala projekt “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH” a cilj je podrška nevladinim organizacijama – braniteljicama ljudskih prava i stvaranje uslova za uspostavljanje mehanizama zaštite braniteljica ljudskih prava.

Projekt “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH” podržala je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije