Potpisan novi kolektivni ugovor: Plate rudara od 1.050 do 1.400 KM

Fena
Potpisan novi kolektivni ugovor: Plate rudara od 1.050 do 1.400 KM

Plaće rudara u FBiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 KM u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost rudarstva koji su predstavnici sindikata i Vlade FBiH potpisali danas u Sarajevu.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da je za njih najbitnije da je uvedeno poglavlje Solidarnosti po kojem je poslodavac obavezan da primi u radni odnos jednog od članova uže porodice smrtno stradalog rudara.

Istaknuo je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana s 2,40 na 2,50 KM dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike.

"Otpremnina za odlazak u penziju je povećana s dosadašnjih pet na šest prosječnih plaća ostvarenih u prethodna tri mjeseca. Da bi sve što je dogovoreno bilo i realizovano već od danas moramo imati još ozbiljniji i odgovorniji odnos prema radnim zadacima unutar rudnika, ali je potrebno i intenzivnije investirati u rudnike", rekao je Husić. 

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Safer Mušanović naveo je da su predstavnici dva sindikata tokom pregovora djelovali jedinstveno i zastupali isključivo interes radnika rudnika.

"Smatramo da je rudarstvo najvažniji sektor u FBiH i kičma ukupne privrede, a i predstavnici Vlade i Elektroprivrede su zaključili da bez jakog rudarskog sektora nema ni napretka ni novih energetskih objekata", kazao je Mušanović.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da je opredjeljenje Vlade FBiH i svih ministara da danas potpisani kolektivni ugovor treba poboljšati standard života radnika rudnika.

Novi kolektivni ugovor bit će na snazi 18 mjeseci. Najvaljeno je da bi uskoro trebali biti potpisani i kolektivni ugovori u oblastima proizvodnje električne energije, telekomunikacija, državne uprave i sudske vlasti, poštanskog saobraćaja, te željezničkog saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije