Postignut dogovor s Vladom: Novim zakonom i registrom borcima će biti vraćena prava

Fena
Postignut dogovor s Vladom: Novim zakonom i registrom borcima će biti vraćena prava
Nakon brojnih protesta koje su održavali u proteklim mjesecima, vojni penzioneri iz Koordinacije boračkih udruženja u FBiH postigli su dogovor sa Federalnom vladom, u vezi sa strategijom rješavanja pitanja boračke populacije u FBiH.

Tom prilikom premijer FBiH Fadil Novaić kazao je kako se rješavanju pitanja boračke populacije mora pristupiti sistemski, radi iznalaženja rješenja koje neće ugroziti ekonomsku stabilnosti FBiH.

"Kada smo preuzeli dužnost, Vlada se suočila s velikim brojem problema u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo na ovaj način dugoročno riješiti pitanje prava boračke populacije, kako se naredne vlade koje budu u FBiH ne bi morale suočiti s problemima na koje smo mi naišli", kazao je Novalić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dodao je da je jedan od problema nepostojanje registra branitelja, te dodao da je Zakon o boračkim udruženjima od posebnog interesa za Federaciju BiH.

"Ovo je preozbiljno pitanje za naše društvo i takvo mišljenje preovladava i u Vladi FBiH da trebamo ova važna pitanja riještiti na jedna sistemski način i u partnerskom odnosu s boračkim organizacijama rješavati probleme", dodao je Novalić.

On je dodao da će se, tim povodom iskoristiti i sredstva koja se ostvaruju svake godine na temelju ušteda, kako bi se pomogli pripadnici boračke populacije koji su u najtežoj poziciji.

Na sastanku je bilo govora i o vojnim penzijama ostvarenim po osnovu Zakona o privremenom povoljnijem penzioniranju.

Direktor Fonda PIO Zijad Krnjić je kazao da je dogovoreno da će se izmjenama ovog zakona definirati da se zadrži sadašnji nivo ovih penzija, te da one u naredne tri godine dostignu nivo iz 2013. Također, dogovoreno je da će one biti finansirane tako da ne idu na teret starosnih penzija, odnosno 50 posto vojnih penzija će biti finansirano iz doprinosa, a 50 posto iz budžeta.

Sistemsko rješavanje uređenja sistema boračko invalidske zaštite podržali su i predstavnici Koordinacije udruženja braniteljske populacije Armije RBiH i HVO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije