Mjerenje nivoa PM2.5 čestica u zraku: Prvo mjerenje ove vrste u Sarajevu

L. K.
Mjerenje nivoa PM2.5 čestica u zraku: Prvo mjerenje ove vrste u Sarajevu
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Postavljanje opreme za nadzor kvalitete zraka

U saradnji sa Američkom agencijom za zaštitu okoliša (EPA), u krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država postavlja se oprema za nadzor kvalitete zraka, zahvaljujući kojoj će, u stvarnom vremenu, biti moguće dijeliti informacije o kvalitetu zraka i nivou PM2.5 čestica.

Važno je napomenuti da je to prvo mjerenje takve vrste u Sarajevu, a oprema za nadzor kvalitete zraka, zahvaljujući kojoj će u stvarnom vremenu biti moguće dijeliti informacije o kvalitetu zraka i nivou PM2.5 čestica, bit će postavljena u krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

U Sarajevu su ovim povodom tim za postavljanje opreme i predstavnici Programa praćenja kvaliteta zraka iz State Departmenta – globalne inicijative za poboljšanje dostupnosti podataka o kvaliteti zraka i podizanje svijesti o zagađenju zraka. Sa bh. medijima su o ovoj temi govorili direktorica Programa praćenja kvaliteta zraka iz američkog State Departmenta – Caroline D' Angelo i John Wilbur, direktor kompanije "Wilbur Technical Services" koja instalira opremu u Sarajevu.

John Wilbur nam je pojasnio šta su zapravo čestice PM2,5: "To su jako sitne čestice koje se ne mogu vidjeti običnim okom. Mogu se vidjeti kao omaglica, kada je prisutna njihova velika koncentracija, a šire se jako lako i brzo." D'Angelo je dodala da te čestice ulaze u pluća, izazivaju iritaciju, astmu i neke druge bolesti.

D' Angelo, zadužena za program nadzora kvalitete zraka u svijetu, naglasila je da je njihov zadatak rad na smanjenju zagađenja i napomenula je da je su ovakvu vrstu opreme za nadzor kvalitete zraka već instalirali u 26 diplomatskih predstavništava, ambasada i konzulata širom svijeta, a ambasada u Sarajevu, gdje će instalirati dva monitora za nadzor zraka, bit će 27.

Kako je rekla D' Angelo, razlog zbog kojeg postavljaju opremu je zabrinutost za zdravlje osoblja Ambasade SAD-a u Sarajevu, tako da žele sakupiti što je više moguće podataka i zaštiti zdravlje američkog osoblja.

Postavljanje opreme je omogućila Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA), a mjerenje će započeti u junu. Informacije o kvalitetu zraka bit će dostupne na web-stranici Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) i web-stranici Ambasade SAD-a u BiH. Podaci će također biti dostupni na posebnom twiter profilu.

Nakon što su 2008. godine započeli Program praćenja kvaliteta zraka i instalirali opremu u ambasadi SAD-a u Kini, stvorena je odlična mogućnost za vlade obje zemlje da zajednički rade na smanjenju zagađenja zraka.

"Od tada radimo sa vladama širom svijeta i pokušavamo zajednički riješiti ova teška pitanja zagađenja zraka", istaknula je D' Angelo, dodajući da će do kraja ljeta broj ambasada u kojima će biti instalirana oprema iznositi 35.

Američki stručnjak Wilbur smatra da je jedan od načina na koje se može doprinijeti smanjenju zagađenja zraka politika povezanosti države, industrije i građana da zajednički pronađu rješenje. Osim toga, istaknuo je značaj tehnologije, koja pomaže praćenju podataka, jer su podaci bitni kako bi se shvatilo kretanje zagađenja.

"Tako se može tačno odrediti izvor zagađenja ili doba dana u kojem je zagađenje najgore. Monitoring je veliki prvi korak", naglasio je Wilbur.

Direktorica Programa praćenja kvaliteta zraka State Departmenta zaključila je da je saradnja s bosanskohercegovačkim institucijama i organizacijama u kontekstu rješenja zagađenja zraka izuzetno važna jer je ovo pitanje težak problem za mnoge gradove i države.

"Ova tehnologija je upravo zbog toga izuzetno zanimljiva. Znam da je Sarajevo vrlo inovativan grad, tako da jedva čekam da oprema bude instalirana i da zajedno vidimo kako će to funkcionirati", dodala je D' Angelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije