Posljednji izvještaj Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata u BiH

Radiosarajevo.ba
Posljednji izvještaj Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata u BiH
Posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata u Bosni i Hercegovini, pronađeni su i identificirani.

Smajlović je bio dopisnik "Oslobođenja" iz Zvornika, a svoje posljednje javljanje imao je 9. aprila 1992. godine nakon što su srpske vojne i paravojne formacije nakon višednevnog granatiranja ušle u Zvornik.

Svoje posljednje javljanje Smajlović je obavio tog dana u 8:20 sati Kjašif izdiktiravši vijest o padu Zvornika sekretarici u tuzlanskom regionalnom dopisništvu "Oslobođenja" Selveti Ahmedinović jer nije mogao dobiti Sarajevo. 

Dan prije ubistva, Smajlović je poslao izvještaj koji počinje ovako: "Dok ovo javljamo u gradu se čuje pucnjava, naročito oko centra i industrijskog naselja, Karakaj, Vratolomos, Cemlja. Uglavnom napadaju Arkanovci. Četvorica su sinoć uhvaćena nadomak grada u Vidakovoj njivi: Miroslav (Milovana) Bogdanović, stomatolog, 1959. god. iz Beograda; Vojin (Milana) Vučković, 1962, god. Priboj na Limu, elektrotehničar; Duško (Milana) Vučković, 1963. god. Priboj na Limu, mašinbravar i Milorad (Milana) Ulemek 1968. god. Beograd, automehaničar...“

Svoju posljednju vijest izdiktirao je na dan ubistva i zaključio je riječima:

"Bojim se, Sele, da dolaze i po mene. Čujem njihove korake, idu prema dopisništvu. Bojim se da je ovo moj zadnji izvještaj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije