Poslanici DF/GS-a tražit će 600.000 KM za Pazarić, Drin i Bakoviće

Radiosarajevo.ba
Poslanici DF/GS-a tražit će 600.000 KM za Pazarić, Drin i Bakoviće
Foto: B.Š./DF / Pres konferencija

Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza predložit će danas, na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nekoliko zaključaka koji se odnose na rješavanje problema u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa.

Zahtijevat će da se one primijene odmah.

Tako će tražiti da se osigura sva potrebna oporema za sigurno medicinsko zbrinjavanje, te da u tu svrhu Vlada FBiH bude zadužena da izdvoji inetrventna sredstva u iznosu od 600.000 KM, i to za zavode Pazarić, Drin i Bakovići.

Tražit će i uspostavu zakonskog okvira i standarda za rad ovakvih ustanova, a kojim će se precizno definisati uslovi za prijem i otpust iz ustanove.

Obavezuje se Vlada da do potpune promjene pravnog statusa zavoda osigura da se štićenicima do 18 godina starosti omogući liječenje od strane pedijatra, da se za potrebnu neurološku i psihijatrijsku terapiju djece štićenika konsultuje dječji neurolog i dječji psihijatar i da oni prepisuju ovu terapiju, da se od strane psihologa, logopeda, pedagoga, defektologa, vaspitača svakodnevno radi na rehabilitaciji i habilitaciji, da se za svakog štićenika uradi individualni program aktivnosti i da se vode izvještaji kroz karton, da nutricionista vrši nadzor nad ishranom, da svaka ustanova ima zaposlenog ljekara opće prakse i ima apoteku i zaposlenog farmaceuta“, jedan je od zaključaka koji će biti predloženi.

Tražit će i da Ured za reviziju institucija u FBiH provede reviziju i to za 2015., 2016., 2017. i 2018. godinu, kao i da i u narednim godinama planira revizije.

Najavili su da će tražiti i da Vlada FBiH bude zadužena da osigura sredstva i sačini svu neophodnu legislativu kojima će se osigurati implementacija preporuka iz Specijalnog izvještaja ombudsmana o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u BiH iz 2018. godine.

Zahtijevat će i da se pri izradi nove sistematizacije u ustanovama detektiraju radna mjesta pojačanog opterećenja – stresa i u skladu s tim uvede skraćeno radno vrijeme, a za PIO da se osigura računanje staža sa uvećanim trajanjem.

Podsjetimo, tematska sjednica je zakazana nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objavila šokantne fotografije vezivanja i zlostavljanja štićenika Zavoda u Pazariću, što je izazvalo proteste građana. Dva mjeseca ranije je i sada već bivši direktor ovog zavoda Redžep Salić ukazivao na kriminal koji je zatekao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije