Poskupljuje putarina na autoputu “9. januar”: Poznate nove cijene

Radiosarajevo.ba
Poskupljuje putarina na autoputu “9. januar”: Poznate nove cijene
Foto: Integral inženjering / Autoput Banja Luka – Doboj povezuje već izgrađeni autoput Gradiška – Banja Luka

Putarina na autoputu “9. januar”, Banja Luka-Doboj, u narednih desetak dana koštat će vozače automobila sedam, umjesto dosadašnje četiri konvertibilne marke.

Ovo je regulisano Uredbom o visini naplate putarine koju je usvojila Vlada RS.

Razlog za promjenu cjenovnika je što se zatvara sistem naplate na autoputu Banja Luka-Doboj na kojem je sada u funkciji otvoren sistem naplate, pšiše Srpskainfo.

Po ovom cjenovniku, kilometar pređenog autoputa za vozače automobila koštat će oko 0,097 KM, odnosno nešto manje od deset feninga. Međutim, onaj ko bude išao za Doboj iz Banja Luke i dionicom autoputa Banja Luka-Bosanska Gradiška morat će da plati dodatnih 2,5 KM jer na tom autoputu ostaje još otvoreni sistem naplate, najvjerovatnije do naredne godine.

Nadležni kažu da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i od klase vozila. Tako će za automobil od Banje Luke do Prnjavora putarina da košta četiri KM.

U iznos putarine uračunat je porez na dodatnu vrijednost (PDV). Putarina se može plaćati u konvertibilnim markama i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama.

Takođe, putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđenje za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije