Posao od 67 miliona eura: Turci će graditi dionicu autoputa na koridoru Vc

Fena
Posao od 67 miliona eura: Turci će graditi dionicu autoputa na koridoru Vc
Foto: JP Autoceste FBiH / Denis Lasić i Adnan Terzić na potpisivanju ugovora s Cengizom
Ugovor o izgradnji dionice autoceste na koridoru Vc Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica potpisan je u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru.

Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) Evren Utku Gök, u ime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj te grant sredstva u iznosu od 11,03 milijuna eura.

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionice je duga 4 kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseca.

Izgradnja ove dionice, kako je navedeno, provest će se prema ugovoru "design and build" (projektiraj i izgradi).

Direktor JP Autoceste F BiH Adnan Terzić kazao je kako je uvjeren da će se radovi na ovoj dionici projekta izgradnje koridora Vc realizirati u planiranom roku, a federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić dodao je da se ovom trenutku aktivno radi na 30 kilometara koridora Vc te je podsjetio da je dosada izgrađeno 102 kilometra te prometnice.

U ime izvođača radova novinarima se obratio Evren Utku Gok, direktor građevinsko dioničkoga društva Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, kazavši kako se radi o holdingu s preko 20.000 uposlenika i poslovima koji su realizirani ili u realizaciji na tri kontinenta.

"I na ovom projektu, kao i ranije na dionici autoceste od Vlakova do Tarčina, uposlit ćemo domaće radnike i tvrtke, a materijal i usluge za realizaciju ovoga projekta nabavljat ćemo iz domaćih resursa što će doprinijeti razvoju trgovinskih aktivnosti u BiH", naglasio je Utku Gok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije