Poruka ambasadorice Cormack uoči ceremonije: Pogođena sam patnjom žrtava

Radiosarajevo.ba
Poruka ambasadorice Cormack uoči ceremonije: Pogođena sam patnjom žrtava
FOTO: Radiosarajevo.ba / Maureen Cormack
Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack, jučer je stigla u Potočare gdje će prisustvovati obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Američka ambasadorica je putem Facebook profila Ambasade SAD u BiH poslala poruku uoči ceremonije, koju prenosimo u cijelosti: 

"Sjedinjene Američke Države i Američka ambasada i dalje su istinski posvećene nastojanju da pomognu građanima Srebrenice, žrtvama, njihovim porodicama i preživjelim da pronađu svoj put i nakon ove tragedije. Ovdje u Potočarima duboko sam pogođena razmjerom ove tragedije i patnjom porodica žrtava. 

Čast mi je bila pridružiti se Maršu mira, kao i svake godine do sada, i ponovo sam bila zadivljena potpunom predanošću učesnika cilju ovog marša - da ovu strašnu tragediju pretvore u pokret za mir.

Bez obzira koliko je to teško, bez obzira koliko to iziskuje hrabrost, to je ipak jedini put naprijed, jedini put ka boljoj budućnosti za generacije koje dolaze, kako u Srebrenici tako i širom BiH. Kako bi podržale taj proces, Sjedinjene Američke Države ostaju opredijeljene pružanju pomoći građanima i traženju pravde za porodice i žrtve, kao i pružanju pomoći svim porodicama da pronađu svoje najmilije i pronađu smiraj tako što će ih sahraniti na mjesta gdje će moći doći i odati im počast. Čast mi je biti ovdje i izraziti svoje duboko saosjećanje sa porodicama i prijateljima srebreničkih žrtava", kazala je Cormack. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije