Porodični dan: Stazom zdravlja na Smetovima do zdravlja mladih u BiH

Promotivni tekst
Porodični dan: Stazom zdravlja na Smetovima do zdravlja mladih u BiH
Foto: Promo / Savez izviđača grada Zenice

U nedjelju, 16. juna oko 300 učesnika, djece i mladih grada Zenice su imali nesvakidašnju priliku da u organizaciji Saveza Izviđača grada Zenice učestvuju na aktivnosti Porodični dan i prođu Stazu zdravlja sačinjenu od pet punktova realiziranu na Zeničkom izletištu Smetovi.

Staza zdravlja je projekat koji se realizuje u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini koji realizuje Federalno ministarstva zdravstva i finansira Švicarska agencija za razvoj, a ima za cilj promovisati prevenciju bolesti i promociju zdravlja za faktore rizika fizička aktivnost i zdrava ishrana.

U sklopu ove velike aktivnosti projekta, Porodični dan – Staza zdravlja, Savez Izviđača grada Zenice je ukazao na značaj fizičke aktivnosti i zdrave ishrane po očuvanje cjelokupnog zdravlja preko prelaska Staze zdravlja na Zeničkom izletištu koju je sačinjavalo pet punktova. Na punktovima Staze zdravlja učesnici su radili mjerenje vitalnih parametara i šećera u krvi s ciljem ranog prepoznavanja i otkrivanja rizikofaktora za zdravlje, potom su imali treninge ragbija, odbojke i joge, predavanje o značaju planinarenja i opasnostima u planini, te izviđačke aktivnosti spretnosti i solidarnosti.

Od sudionika tu su bili predstavnici ispred Saveza Izviđača grada Zenice, potom predstavnici ispred sportsko – rekreativnih udruženja Ragbi kluba Čelik i Ženskog odbojkaškog kluba Čelik, predstavnici ispred Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti, predstavnice Joge u Zenici i predstavnici ispred Gorske službe spašavanja – stanica Zenica.

Program aktivnosti Staze zdravlja – Porodičnog dana je okončan uz prigodni zdravi ručak i voćni sok cijeđen i pravljen na Smetovima. Ovom prigodnom aktivnošću smo izuzev promocije fizičke aktivnosti promovisali i značaj socijalizacije u krugu prijatelja i porodice što bitno doprinosi cjelokupnom zdravlju ljudi.

Podsjećamo da je ovo finalna aktivnosti projekta Staze zdravlja koja se organizira ispred Saveza Izviđača grada Zenice čija je realizacija otpočela od aprila i traje sve do kraja juna ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije