Porodice žrtava rata Srebrenice: Orić će za Srbe uvijek biti ratni zločinac

A. B.
Porodice žrtava rata Srebrenice: Orić će za Srbe uvijek biti ratni zločinac
Nakon što je danas Sud BiH oslobodio nekadašneg komandanta odbrane Srebrenice Naser Orić, za ratni zločin u okolini Srebrenice 1992. godine, Udruženje porodica žrtava rata iz Srebrenice i Bratunca je ogorčeno.

Jedna od onih koji su danas bili ispred Suda BiH je Olivera koja je kazala kako joj je Naser Orić 1992. godine u Srebrenici ubio cijelu porodicu.

"Ne mogu da vjerujem da je Orić oslobođen. Svi normalni ljudi su danas očekivali da on bude kažnjen, ne samo on nego svi koji su krivi po bilo kojoj tački optužnici. Orić već 25 godina živi na slobodi, mi smo došli da tražimo pravdu u pravosuđu. Ovo je zaista nečuveno i učinjen je jedan veliki presedan", kazala je ona.

Također je dodala kako je danas kada je došla pred Sud BiH na popratnim materijalima o suđenju očekivala da će vidjeti ćirilicu, osim latinice.

Na njenu izjavu se nadovezao i Bane Vasiljević iz Srebrenice, koji je kazao da će Naser Orić za Srbe i srpske žrtve uvijek biti ratni zločinac.

Podsjećamo da je danas Sudsko vijeće Suda BiH oslobodio Nasera Orića po optužnici za ratni zločin u okolini Srebrenice 1992. godine, a gdje mu se na teret stavljalo ubistvo troj osobe srpske nacionalnosti.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske na zahtjev Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom na to da mu je za te zločine već suđeno. Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije