Porodice ubijenih iz „Vranice“ o puštanju Ćorića: Veličanje zločinačke HZHB

Radiosarajevo.ba
Porodice ubijenih iz „Vranice“ o puštanju Ćorića: Veličanje zločinačke HZHB
PrtScr / Ubijeni Mostarci

Predsjednica Udruženja ubijenih i nestalih vojnika Armije BiH iz „Vranice“, Azra Penava, kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba, a u povodu današnjeg puštanja bivšeg ministra unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne i zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića na prijevremenu slobodu, da su, nažalost, prema dosadašnjim procedurama Haškog tribunala, brojni zločinci izlazili na slobodu nakon odležanih dvije trećine kazne.

Piše: Faruk Vele

Azrin suprug Fahir bio je među pripadnicima Armije RBiH koji su zarobrljeni pred kamerama HRT-a u maju 1993. godine, a za čiju sudbinu se nije znalo sve do maja 2007. godine, punih 14 godine.

Azra Penava - undefined

Foto: Faruk Vele: Azra Penava

Njihovo stravično mučenje i ubijanje direktno su u vezi sa Mašinskim fakultetom u Mostaru, gdje je bilo sjedište Vojne policije HVO-a, a kojom je komandovao upravo Ćorić. Nepravda u slučaju „Vranica“ i danas se smatra jednom od ključnih prepreka za pomirenje u Mostaru.

„Ovo je prvi put da organi Haškog suda uslovljavaju izlazak haških osuđenika. Ako Ćorić ne bude poštovao uslove koji su mu određeni, vraća se na odsluženje kazne. S porodicom će biti u Zagrebu, može posjetiti BiH, ali ne smije javno istupati. Za razliku od dosadašnjih slučajeva, ne smiju se sastajati sa svjedocima, kandidovati se itd. Sve su to izdejstvovale žrtve zajedno sa tužiocem Sergeom Brammertzom“, kaže u prvoj reakciji Azra Penava.

Ćorić će danas biti dočekan u Zračnoj luci Zagreb. Objasnila je Penava šta, zapravo, najviše boli žrtve.

„Ono što je bit pritužbi na oslobađanje Ćorića jeste da Hrvatska i Hrvati u BiH organizovani u građansko udruženje HNS ne poštuju presude protiv UZP-a, da likuju slaveći zločinačku paradržavu, tzv. HZHB, posebno u zapadnoj Hercegovini i u Mostaru, odnosno što i pored međunarodne osude UZP-a, nastavljaju i dalje zločine u miru, i to kroz organe BiH“, dodala je ona.

Ubijeni Mostarci - undefined

Foto: Arhiv: Ubijeni Mostarci

I dan danas, veli Azra, ne znamo „za više stotina nestalih koje su zločinci UZP-a poubijali i ko zna gdje i šta radili od skeletnih ostataka“.

„Još i danas HNS se bori da se istina ne sazna tako što drže kontrolu nad pozivima za svjedočenje, nad izborom sudija i kojekakvim pritiscima na svjedoke. Konce drže i nad MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je bitan u prikupljanju činjenica i dokaza“, zaključila je Penava opisujući atmosferu u kojoj Mostar i danas živi, četvrt stoljeća nako tragičnih događaja u gradu na Neretvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije