Opet ćemo kaskati za ostalim zemljama: Popis u BiH tek 2023.godine?

B. T.
Opet ćemo kaskati za ostalim zemljama: Popis u BiH tek 2023.godine?
Arhiv / Ilustracija

Popisi stanovništva se provode svakih deset godina. Budući da je prethodni popis u Bosni i Hercegovini proveden 2013. godine, a slijedeći dinamiku, moglo bi se očekivati da će naredni biti 2023. godine. 

Rečeno je to za Radiosarajevo.ba u Agenciji za statistiku BiH (BHAS). 

Znači to da će BiH i ovoga puta kaskati za zemljama regiona i Evrope, koje planiraju provesti popis naredne, 2021. godine.  

"U Zakonu o popisu stanovništva biće definisano vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada na popisu i načinu prikupljanja podataka. Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina, kazali su nam u BHAS-u.  

Ilustracija - undefined

Arhiv: Ilustracija

 Govoreći o aktivnostima na pripremi, kažu da je Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku početkom prošle godine sačinila Informaciju o pripremama za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u ciklusu 2021/22. godine i uputila je Vijeću ministara BiH.

U toj informaciji dat je i prijedlog zaključka da se formiraju radne grupe za izradu Zakona o popisu stanovništva.

"U drugoj polovini prošle godine, Agencija za statistiku BiH je dobila zadatak od Vijeća ministara BiH da otpočne sa aktivnostima na pripremi Zakona o statistici BiH, Zakona o popisu stanovništva i Zakona o popisu poljoprivrede. U skladu s tim, Agencija je formirala radne grupe za izradu predmetnih zakona", objašnjavaju u Agenciji. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije