Ponovo poplave širom BiH: Sana se izlila u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
Ponovo poplave širom BiH: Sana se izlila u Prijedoru
Foto: Nezavisne novine / Poplave u Prijedoru

Vrbas se noćas negdje oko pola 2 izlio u Ulici Stevana Musića i nivo se povećava, javili su mediji. 

"Građani su pozvali Civilnu službu tokom dana koja je imala problema sa mehanizacijom. Oko 10 časova izašli su sa bagerom, a građani su oko 23:30 počeli napuštati svoje domove", javio je jedan čitalac ATV-a.

Drugi čitalac javio je pomenutom portalu da građani preko interneta mole Civilnu zaštitu za pomoć.

Pomenuta televizija javlja da se u Prijedoru rijeka Sana izlila, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu. Takođe, Sana se izlila i lijevo do mosta u Tukovima.

Trenutni nivo Sane u Prijedoru je 460 centimetara, a kritična tačka je na 420 centimetara. Sana i dalje raste i to 10 centimetara po satu. U naselju Gomjenica počelo je postavljanje vreća sa pijeskom kako bi se spriječilo izljevanje rijeke Gomjenice.

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banje Luke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava.

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana. Na sinoćnjojj vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

Poplave u Krajini: U Bihaću poplavljeni objekti, ceste, vodostaji rijeka u porastu

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

"Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe", istakao je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za vanrednim stanjem. I jutros je stanje pod kontrolom sa tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 časova je 394 cm sa tendencijom daljeg pada.

Kako je rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, nagli porast vodostaja na području ovog grada bio je sinoć između 20 i 21 čas kada je nivo Bosne povećan za 97 centimetara, prenosi ATV.

S druge strane, policija Općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javlja Srna.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Takođe, sinoć je iz Federalne civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj.

Sirene za uzbunu u Čelincu: Bujica odnijela dio pješačkog mosta

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tokom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Takođe, sirene za uzbunu zbog poplave oglasile su se poslije ponoći i u naselju Trn u opštini Laktaši, javlja ATV.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je sinoć vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ova odluka znači da se podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotocima.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Sve informacije o aktuelnoj situaciji o poplavama čitajte OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije