Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću, roditelji ogorčeni: On se igra s državom

Radiosarajevo.ba
Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću, roditelji ogorčeni: On se igra s državom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Protesti roditelja i prijatelja Selme Agić i Edite Malkoč ispred Kantonalnog suda u Sarajevu
Veća grupa građana i studenata okupila se jutros ispred Kantonalnog suda u Sarajevu, kako bi skrenuli pažnju na današnje svjedočenje Sanjina Sefića, koje je u međuvremenu otkazano.

Predvođeni roditeljima studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, za čiju je smrt iz 2016. godine osumnjičenu upravo Sefić, studenti i građani mirnim protestom su ukazali na, kako kažu, propuste i odugovlačenje postupka protiv Sefića.

Planirano je bilo da jedan dio građana prisustvuje suđenju, dok bi drugi i dalje ostali na mirnim protestima, no nakon odgađanja svjedočenja Sefića upitan je razvoj cijele situacije.

"Mi ne očekujemo neku kaznu i ne nadam se jakoj kazni. Mi se ništa ne pitamo. Mi dođemo, a onda zbog nečijeg izostanka sve počinje ispočetka", rekao je Editin otac Enes Malkoč na početku protesta.

U međuvremenu, potvrđeno je kako je svjedočenje Sefića odgođeno zbog nepojavljivanja Rusmira Karkina, advokata drugooptuženih Amara Salihovića i Dine Alića, čime je po ko zna koji put jutros odgođen nastavak suđenja. Inače, ovo nije prvi put da Karkin ne dolazi na ročište, a više puta je novčano kažnjen.

"Nema države, nema zakona. Idemo na radikalne mjere, idemo na proteste, ovo ne može ovako! Ovdje nas svi ponižavaju. Sefić je ubio moje dijete i on se igra sa državom, ne priznaje ovu državu. Ko je taj Karkin što ne dolazi na ročište?", rekao je Selmin otac Amir Agić, koji je ogorčen jutrošnjim dešavanjima u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Zanimljivo je da je danas na protestima roditelje smrtno stradalih Selme Agić i Edite Malkoč podržao i otac smrtno stradalog Dženana Memića, koji tvrdi da je njegov sin ubijen.

"Oni nemaju prava, ja nemam prava, oni krive Sud i Tužilaštvo, ja krivim Sud i Tužilaštvo. Ovo je saobraćajna nesreća, ja ne znam šta je ovdje sporno", rekao je Muriz Memić.

Podsjećamo, optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. 

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije