Ponovo odbijen Mladićev prigovor na optužnicu

Fena
Ponovo odbijen Mladićev prigovor na optužnicu
EPA / Ratko Mladić
Haški tribunal odbio je da ponovo razmatra već odbijeni prigovor odbrane Ratka Mladića na optužnicu kojom se tereti za ratne zločine u BiH, saopćeno je iz tog tribunala.

Istom odlukom sudsko vijeće je odbilo i da dozvoli Mladićevoj odbrani da uloži žalbu na tu odluku Žalbenom vijeću tribunala, prenosi agencija Tanjug.

U prigovoru na optužnicu, branioci Ratka Mladića tvrdili su u oktobru prošle godine da je 106 incidenata u optužnici navedeno "nejasno" u pogledu vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta počinilaca, poprišta zločina, kao i da je "optužnica propustila da u dovoljnoj mjeri identifikuje počinioce" zločina.

Odbrana je tada tražila od raspravnog vijeća da te dijelove optužnice proglasi "manjkavim" i da ih ne razmatra prilikom donošenja presude Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske.

Taj prigovor sudije su odbacile u novembru prošle godine, uz obrazloženje da nije podnijet na vijreme, već gotovo pet godina poslije preciziranja važećeg optužnog akta.

Mladić je  je nakon višegodišnjeg bjekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haagu u maju 2011.Suđenje mu je počelo u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine. Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017., a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije