Ponovo crni COVID-rekord u BiH, treći dan zaredom: Preminulo osam osoba

Radiosarajevo.ba
Ponovo crni COVID-rekord u BiH, treći dan zaredom: Preminulo osam osoba
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata koronavirusom je zaraženo 621 osoba. 

Zabilježeno je i osam smrtnih slučajeva.

Od toga, u FBiH je zabilježeno 371 novozaraženih i šest smrtnih slučajeva, dok je u RS-u evidentiran 242 novozaraženi i dva smrtna slučaja. 

U Brčko distriktu BiH registrovano je osam novih slučajeva zaraze.

Kako je saopćeno iz Vlade Brčko distrikta, radi se o šest ženskih osoba rođenih 1999., 1979., 2001., 2005., 1974. i 1970. godine, te dvije muške osobe rođene 1978. i 1973. godine.

Ovo je treći dan zaredom da je zabilježen crni COVID-rekord. U srijedu je bilo 476 zaraženih, a jučer 567 novozaraženih osoba

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1759 uzoraka, od kojih je 371 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim Posavskog.

Do sada su testirana ukupno 178 964 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 21.345 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 16 981 pacijent, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 168 pacijenata. Trenutno je aktivno 3 739 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 6 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 625, i to 416 muškaraca i 209 žena.

Republika Srpska

U Republici Srpskoj je zabilježen crni COVID rekord.

posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 716 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 242 osobe u Republici Srpskoj.

U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja, a riječ je o muškarcima starije i srednje dobi iz Šipova i Petrova.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da Banja Luka ponovo ima najveći broj zaraženih - 43, zatim Pale, koje imaju 23 nova slučaja zaraze.

Hospitalizirano je 13 osoba više nego dan prije.

"Očito da svi apeli nisu urodili plodom, naročito prema pojedincima i institucijama koji i dalje smatraju da nije potrebno da poštuju mjere. Probili smo sve brojke koje smo imali", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Ako se nastavi, dodao je, brzo će biti popunjeni zdravstveni kapaciteti.

"Uputit ćemo dopis lokalnim kriznim štabovima. Moraju biti svjesni svojih odgovornosti, biti podrška službama", istakao je Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije