Pompeo pisao Predsjedništvu BiH: Nastaviti put prema NATO savezu

Radiosarajevo.ba
Pompeo pisao Predsjedništvu BiH: Nastaviti put prema NATO savezu
Foto: Arhiv / Mike Pompeo

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program, a kojeg je NATO omogućio nedavnom odlukom o MAP-u, prenosi BHRT.

U pismu upućenom Predsjedništvu BiH, Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i poziva tročlanog šefa države da ga proslijedi Briselu što je prije moguće.

“Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa”, piše Pompeo.

Pompeo kaže da je bosankohercegovačko približavanje NATO-u jasno naglašenu u aktuelnoj Strategiji vanjske politike BiH te kako razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati utjecaja na odnose sa susjedima.

Pompeo navodi kako i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom.

Pompeo na kraju navodi da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, Sjedinjene Američke Države žele veći stepen saradnje sa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije