Pomorsko društvo: Pelješki most bit će dobro Hrvatske na štetu BiH

Radiosarajevo.ba
Pomorsko društvo: Pelješki most bit će dobro Hrvatske na štetu BiH
Foto: Arhiv / Kako će izgledati Pelješki most

Pomorsko društvo u BiH uputilo je otvoreno pismo podrške Predsjedništvu BiH izražavajući žaljenje da je Republika Hrvatska drastično ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Oni upozoravaju da je Hrvatska uzurpirala teritoriju BiH na dijelu Jadranskog mora kada je sebe proglasila jedinom nasljednicom SFRJ-a.

Pomorsko društvo BiH pisalo Grabar-Kitarović: Voljeli bismo da ste Vi predsjednica BiH

Napominju da Hrvatska ne želi da ratificira „Ugovor o državnoj granici između RH i BiH“ koji su u Sarajevu prije 20 godina (30.07.1999. godine) potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Upozoravaju da bi Pelješki most koji je u izgradnji bio pomorsko dobro Hrvatske sa punim nacionalnim suverenitetom u moru, površini i zraku.

"To bi bio konačni pečat za trajnu promjenu pravnih činjenica i stečenih prava, u ovom dijelu Jadranskog mora na štetu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnih prava BiH".

Iz Pomorskog društva navode da Hrvatska krši Dejtonski mirovni sporazum, Konvenciju UN o pomorskom pravu, Konvencije o teritorijalnom moru i susjednoj zoni. 

"Pomorsko udruženje izražava punu podršku Predsjedništvu BiH i moli da poduzme potrebne aktivnosti na zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ostvarenju međunarodnih prava mora BiH na dijelu Jadranskog mora BiH". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije