Pomorsko društvo BiH pisalo Grabar-Kitarović: Voljeli bismo da ste Vi predsjednica BiH

Radiosarajevo.ba
Pomorsko društvo BiH pisalo Grabar-Kitarović: Voljeli bismo da ste Vi predsjednica BiH
Foto: EPA-EFE / Pelješki most

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, u nedjelju je tokom obilježavanja Dana sjećanja u mjestu Basovizza, u blizini Trsta, izazvao je burne reakcije završetkom svog govora:

Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”.

Piše: Faruk Vele

Temeljni problem ove izjave leži upravo u sintagmi: “la Dalmazia Italiana”.

Naime, dio Istre je i dalje u Italiji, ali niti jedan dio Dalmacije nije u toj zemlji.

Tajani, član stranke Forza Italia, koju i dalje vodi kontroverzni Silvio Berlusconi, iznio je, nedvosmisleno, iredentističke stavove i izazvao brojne reakcije, s razlogom namećući pitanje ko vodi Europsku uniju i kuda.

Upravo tim povodom predsjednik Pomorskog društva u Bosni i Hercegovini dr.sc. Izet Bajrambašić uputio je svojevrsno "pismo podrške" predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović navodeći da je izjava gosp. Tajanija mnoge iznenadila i uznemirila, posebno, politički establišment u Hrvatskoj. Istovremeno, pismo propituje dosljednost Republike Hrvatske u odnosima sa svojim susjedima, pa i BiH.

“Sljedstveno tome, Vi ste se među prvima oglasili veoma korektnom izjavom,

kojom se naglašeno štite suverenitet Republike Hrvatske, vrijednosti EU i međunarodni demokratski stadnardi”, navodi se u pismu Bajrambašića, te podsjeća na stav predsjednice RH za N1:

“Historijski revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja historije i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti italijanske i EU institucije”

Ovaj politički istup je, kako je naveo Bajrambašić, Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini obradovao i istovremeno rastužio, “pa smo zamislili kako bi bilo fino i svrsishodno da ste Vi predsjednica Bosne i Hercegovine”.

“U tom slučaju, a u kontekstu činjenice da je Republika Hrvatska, Pomorskim zakonikom (1994. i 2004.) nepobitno, proglasila svoj državni suverenitet na pomorskom teritoriju Bosne i Hercegovine, Vaša izjava prema Republici Hrvatskoj s ciljem zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, bi glasila:

“Historijski revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem nasilno mijenjanje historije i posezanje za pomorskim bosanskohercegovačkim teritorijem. O tome sam izvijestila hrvatske (prilog: Pismo Ljubiću, zastupnik) i EU institucije (prilog: Pismo Junkeru, predsjednik EK) – kazala bi Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica Bosne i Hercegovine”, navode iz Pomorskog društva.

Ističu da su ovim pismom žele iskazati naše “razočarenje i protest” postojanju dvostrukih kriterija u zvaničnoj hrvatskoj politici, “kojima se nasilno ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodna prava naše domovine”.

“Pored toga, mi pišemo Vama sa zahtjevom da pokrenete inicijativu za izmjenu Pomorskog zakonika, na način kako smo tražili od zastupnika Ljubića, a koji nije ništa uradio, kao ni ostali primaoci pisma u Saboru. Molimo Vas da ne dozvolite da “tajanijski” pristup u Hrvatskoj bude potvrđeni obrazac političkih kriterija i

ponašanja i da bude jači od: vrijednosti na kojima počiva EU, međunarodnih demokratskih standarda, prijateljstva Bosne i Hercegovine i Hrvatske i prijateljstva građana ove dvije države”, navodi se u pismu šefici hrvatske države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije