Butmir / Poljski predsjednik Andrzej Duda u posjeti vojnicima EUFOR-a

15. 04. 2019. u 15:46:00 Fena

Shares:8

Predsjednik Poljske Andrzej Duda posjetio je danas EUFOR u bazi Butmir, gdje je proveo nekoliko sati s poljskim vojnicima.

Nakon smotre poljskih vojnika na kojoj je nekima od njih uručio medalje, predsjednik Duda se sastao sa osobljem EUFOR-a, predvođenim načelnikom štaba brigadnim generalom Gaborom Horváthom i višim poljskim predstavnikom pukovnikom Pawelom Jedryczkim.

„Vi na vidljiv način pokazujete posvećenost Poljske Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana. Veoma sam ponosan na vaš profesionalizam i posvećenost, kao i na značajnu ulogu koju imate u misiji EUFOR-a“, rekao je Duda obraćajući se poljskim vojnicima na smotri.

Smotri je prisustvovao i mornarički kapetan Mariusz Kuchta iz poljske mornarice, koji je na pitanje o posjeti predsjednika Dude odgovorio: “Predsjednik je čestitao Uskrs nama i našim porodicama kod kuće i to je sjajna poruka od njega; veoma smo počastvovani njegovom današnjom posjetom”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Nakon smotre, Duda i poljski predstavnici su u memorijalnom parku u bazi Butmir odali počast poljskim vojnicima koji su izgubili živote dok su bili na službi u Bosni i Hercegovini. 

Poljska je jedna od 20 zemalja učesnica u misiji EUFOR-a u operaciji “Althea”, a u Bosni i Hercegovini učestvuje 15 zemalja članica EU i pet zemalja koje nisu članice.

NEMA KOMENTARA