Politika: Šta se krije iza kandidature Dodika za člana Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Politika: Šta se krije iza kandidature Dodika za člana Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, najavio je kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Osim uobičajenih kontroverzi i zapaljivih izjava koje je Dodik dao najavljujući kandidaturu, pažnju je izazvala jedna rečenica.

"Pokušat ću nešto uraditi u prvih dvadesetak dana mandata, a ukoliko u tome ne uspijem, onda nemam šta raditi u Predsjedništvu BiH", poručio je Dodik.

Dopisnik beogradske Politike iz Banja Luke prenosi špekulacije kako se iza ove najave krije manevarski potez Milorada Dodika i njegove partije SNSD.

Navodno će se Dodik, samo "fiktivno", kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ali bez želje da duže ostane na funkciji u Sarajevu. Razlog je što Dodik praktično jedini iz SNSD-a može pobijediti kandidata opozicionog bloka Mladena Ivanića.

Nakon eventualne pobjede i polaganja zakletve u funkciji člana predsjedništva BiH, Dodik bi podnio ostavku i vratio se u Banja Luku.

Novog člana Predsjedništva  birao bi Parlament BiH, a u SNSD-u računaju da bi njihov kandidat mogao proći na osnovu rezultata narednih izbora.

Na tragu nagađanja i pretpostavki, lideru SNSD-a bi onda na raspolaganju stajala mogućnost da bude imenovan na neku drugu poziciju, vjerovatnu premijersku u Banjoj Luci.

U prilog ovome idu i ranije izjave Dodika, koji je na pitanja novinara gdje se vidi poslije izbora uvjeravao da će "sigurno biti predsjednik nečega".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije