Policajac iz Mostara podržao napade na novinare!

Radiosarajevo.ba
Policajac iz Mostara podržao napade na novinare!
Foto: Screenshot / Policajac podržao napade na novinare

Jučerašnji fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke "Dnevnog avaza", Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak izazvali su snažne osude profesionalne zajednice.

 Piše: Faruk Vele

Napad se dogodio dok su novinari izvještavali o bacanju eksplozivne naprave na kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Međutim, nažalost, vijest u medijima o tom događaju postala je tek povod za izljeve dodatne mržnje prema novinarima na društvenim mrežama, u šta se na skandalozan način uključio i jedan pripadnik policije!

Odsustvo društvene osude napada na predstavnike "sedme sile" potvrđuje analize o stvaranju društvenog ambijenta u kojem se napadi na novinare čak podržavaju.

Policajac podržao napade na novinare - undefined

Jašta, po ušima

"Ne treba to istraživati. Svakako su novinari lažovi i huškači i ne zaslužuju ni milimetar pažnje", napisao je Stipo Rotim, policajac MUP-a  HNK koji bi valjda trebao da štiti bh. građane.

U iznenadnom mostarskom "bratstvu i jedinstvu", podršku napadima na novinare pridružio se i jedan član mesarske porodice Husić, koji, po tvrdnjama kolega, stoje iza napada.

"Jašta već po ušima", napisao je, uz ostalo, izvjesni Adis Husić, a što je zabilježeno na postu kojeg je dokumentiralo udruženje "BH Novinari".

Na ovaj skandalozan potez upozorila je Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja "Bh. Novinari".

Ona smatra sve što se desilo u Mostaru sa javnim objavama, "sa izljevima mržnje prema novinarima na društvenim mrežama", jeste logična posljedica nekažnjivosti napada na medijske radnike, ali i podjela među novinarima.

"Naravno da iz Udruženja  "BH Novinari" osuđujemo takav komentare, a posebno osuđujemo reakcije policajaca iz MUP-a HNK i osoba iz porodice Husić. Taj post sa Facebooka, gdje su na isti način reagirali i policajac i član porodice Husić, ćemo poslati policiji kao dodatni materijal, uz ono što smo im jučer poslali u vezi s napadom na kolegicu Smajkić, te novinare Klixa i Bljeska", kazala je za Radiosarajevo.ba Borka Rudić.

Društvo novinara BiH, također, izražava veliku zabrinutost što nakon napada na novinare u Mostaru pojedini pripadnici agencija za provođenje zakona, umjesto da vrše svoju funkciju zaštite građana, putem društvenih mreža opravdavaju nasilje.

''Nakon toga, u raspravi na društvenoj mreži Facebook, između ostalog se oglasio i pripadnik MUP-a HNK Stipo Rotim, koji je u svom komentaru napisao doslovno da slučaj ne treba istraživati i da novinari nisu vrijedni pažnje! Društvo novinara BiH je u posjedu snimka sporne konverzacije na Facebooku, te ukoliko se zaista potvrdi da se radi o pripadniku MUP-a, zahtijevamo od nadležnih da hitno interveniraju i sankcioniraju počinitelja'', navodi Društvo novinara BiH.

''Činjenica je da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju 'društveno prihvatljiv' obrazac ponašanja. A ukoliko u tome počnu sudjelovati i pripadnici organa za provođenje zakona, bojimo se da će to biti kraj slobode medija u BiH'', navodi se.

Bez društvene osude

Borka Rudić objašnjava da su "napadi u Mostaru su posljedica nekažnjivosti napada na novinare".

"Imamo evidenciju da se tek otprilike 27 posto krivičnih djela prema novinarima riješi u korist novinara kroz pravosudne institucije. To je zanemarivo mali procenata i loša efikasnost pravosuđa. I onda se u javnom komunikacijskom prostoru stvar atmosfera poželjnosti napada na novinare jer niko gotovo nije sankcioniran. Pogotovo nisu sankcionirani zvaničnici. Dakle, javne osobe, političari i oni koji obavljaju javne funkcije. To je ključni problem zašto se napadi ponavljaju. Drugi razlog je što nema društvene i javne osude. Ako vi imate političare koji izađu i kažu da nije napadnut novinar, već kamera, i da to postaje praksa negiranja ili minimiziranja negativnih posljedica napada na novinare, onda se kod običnog svijeta stvara atmosfera da su novinari loši momci i da ih treba tako tretirati", kazala je Rudić.

Rudić je upozorila na podijeljenost novinarske zajednice. Očekuje više solidarnosti i minimum profesionalnih zajedničkih interesa među novinarima da bi se profesija štitila.

"I to na principijelnom nivou, bez obzira koje je nacije novinar, u kojem dijelu BiH živi, u kojem mediji i s kakvom uredničkom politikom", zaključila je Rudić.

Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić kratko je za naš portal kazao da će odgovorni za atake na novinare prekršajno odgovarati, dok će o komentarima policijskog službenika na društvenim mrežama više moći komentirati sutra.

Dežurna kantonalna tužiteljica Sabina Beganović kratko je kazala za naš portal da nije službeno obaviještena o napadima na novinare, da je o svemu samo čitala iz medija, te da je posredno dobila informacije da će se cijeli slučaj voditi po prekršajnom postupku.

Također, službeno nije dobila informacije o komentarima policajcima na društvenim mrežama, ostavljajući mogućnost da će policija voditi eventualni disciplinski postupak unutar MUP-a HNK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije