Polaganjem cvijeća obilježena 95. godišnjica smrti Alekse Šantića

Radiosarajevo.ba
Polaganjem cvijeća obilježena 95. godišnjica smrti Alekse Šantića
FOTO: AA / Članovi SPKD Prosvjeta i ljubitelji Šantićeve poezije prethodno su uz Šantićev grob položili cvijeće

Polaganjem cvijeća na grob, a potom i na Spomen-obilježje u parku Alekse Šantića u Mostaru, uz čitanje poezije i evociranje sjećanja obilježena je 95. godišnjica smrti najpoznatijeg mostarskog i bosanskohercegovačkog pjesnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi SPKD Prosvjeta i ljubitelji Šantićeve poezije prethodno su uz Šantićev grob položili cvijeće i na grob Svetozara Ćorovića te mezar Osmana Đikića, ali i govorili o pravim životnim vrijednostima koje je Šantić isticao svojim radom i djelovanjem do posljednjeg daha.

Posebno je naglašen značaj što se u Mostaru održava i festival djece pjesnika s njegovim imenom te spaja najmlađe generacije iz svih krajeva regije, kao što je to radio i Aleksa Šantić.

Organizator ovogodišnje manifestacije Goran Kosanić ističe kako je Festival djece pjesnika sa Šantićevim imenom u Mostaru prvi put održan prije četiri godine, veoma skromno, a sada je već zauzeo značajno mjesto u regiji.

Na festivalu koji se održava 1. i 2. februara sudjeluje 30 mladih pjesnika, od toga šestero iz Mostara te 24 iz zemalja regije.

„Aleksa Šantić se i u stihovima djevojke iz Makedonije vratio u Mostar. Kažem vratio, nije on ni otišao, ali djeca u Makedoniji pišu o njemu. Vrati se u stihovima dječaka iz Kragujevca. Svi oni znaju tko je Aleksa i svi oni znaju gdje je Mostar i kako izgleda Mostar“, kazao je Kosanić.

On ističe da je najveća vrijednost gledati djecu kako iz čitave regije uživaju u gradu na Neretvi tijekom festivala te stvaraju nova prijateljstva.

Stefania Kimovska iz Makedonije kaže da joj jako mnogo znači dolazak u Mostar, grad pjesnika Alekse Šantića.

Aleksa Nikolić iz Kragujevca s poezijom mostarskog pjesnika susreo se u ranom djetinjstvu.

„Kad sam bio mali pred spavanje su mi čitali razne pesme, a baka je posebno volela Aleksu Šantića i stalno mi je čitala njegove stihove. Najviše je volele 'Moja otadžbina', a ja sam preko te pesme saznao za Aleksu Šantića“, kaže mladi pjesnik iz Kragujevca.

Prije četiri godine bio je u Mostaru prvi put i kao najmlađi sudionik dobio plaketu što mu jako puno znači, kao i svaki dolazak u Šantićev grad.

Član žirija ovogodišnje manifestacije djece pjesnika Božidar Kijac, koji je šestu godinu zaredom u žiriju festivala, ističe kako je ove godine primljeno najviše radova do sada.

„Bilo je preko 1.500 autora i bilo je veoma teško odrediti. Tako da smo ove godine klasificirali od prvog do četvrtog razreda i od petog do devetog, te dvadeset nagrađenih finalista“, pojasnio je Kijac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije