Pokrivanje ploča na Vijećnici: Šta se zapravo dogodilo

L. R., S. Dž.
Pokrivanje ploča na Vijećnici: Šta se zapravo dogodilo
NAP / "Sporna" ploča na Vijećnici
Proteklog vikenda odjeknula je vijest kako su delegaciji Srbije, koja je bila u posjeti Bosni i Hercegovini, zasmetale riječi na spomen-ploči na ulazu u Vijećnicu pa su tražili da se ista pokrije.

Kako je objavljeno: „Predstavnici Srbije, koji su jučer i danas boravili u glavnom gradu povodom Samita 100 i Samita Brdo-Brijuni svoj su ulazak u zgradu Vijećnice, kako saznaje novinska agencija Patria, uvjetovali prekrivanjem spomen-ploča koje svjedoče istinu o urbicidu u glavnom gradu koji su počinili srpski zločinci.“

Upravo ove dvije riječi 'srpski zločinci' zaparale su im oči, iako odlično znaju da je to istina. Neko, da li iz Gradske uprave Grada Sarajeva ili protokola Predsjedništva BiH naredio je da se obje spomen-ploče prekriju zastavama EU i BiH“, navedeno je.

Podsjećamo vas, na ploči piše: “Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”.

Portal Radiosarajevo.ba od jučer je kontaktirao više adresa institucija koje se spominju u priči. Zanimljivo, svi su nam rekli da se to ili nije dogodilo ili da oni, citiramo, „nemaju pojma“.

Dakle, krenimo redom. U Vijećnici BiH, Admir Dedović je osoba koja koordinira poslovima održavanja objekta. S njim smo razgovarali u više navrata, i svaki put nam je rekao da nikakva delegacija, pa ni ona Srbije, nije bila najavljena za nedjelju. Pitao je Dedović blagajnika, pitao je druge zaposlene – no niko nije imao nikakvu informaciju o delegaciji iz Srbije ili prekrivanju ploča.

Krenuli smo dalje, pozvali smo Press službu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Tamo, ista stvar. Kažu, preko njih nikakva posjeta delegacije Srbije nije posjetila Vijećnicu – inače, službe Predsjedništva naše zemlje bila su zadužene za protokole svih delegacija koje su boravile u Sarajevu na samitu Brdo-Brijuni.

U međuvremenu, stiglo je i saopćenje iz novoosnovane stranke Građanski savez Bosne i Hercegovine, u kojem piše: „Građanski savez BiH oštro osuđuje ponašanje gradskih vlasti Grada Sarajeva koje su dozvolile da se na objektu koji je pod njihovom direktnom ingerencijom, pokrije ploča na kojoj je jasno navedeno ko i kada je granatirao i zapalio Gradsku vijećnicu kako bi se udovoljlio hiru i egu još uvijek aktuelnog četničkog vojvode, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Republike Srbije.“

Kontaktiramo potom dogradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku, koji je u petak bio domaćin prijema u Vijećnici za učesnike Samita 100 i koji nam na početku razgovora govori: „Nemam nikakve veze s tim i ne znam zašto se moje ime spominje u tom kontekstu!“.

U petak ploče nisu prekrivene, on tvrdi da nisu ni u nedjelju, i otkriva nam da protokol niti jedne državne institucije od Predsjedništva do Ministarstva za vanjske poslove BiH nije imao ubilježenu posjetu delegacije Srbije Vijećnici.

„Ovdje su u pitanju krupne stvari. Vrlo nejasne. Ne znam da li ima neke veze s predizbornom kampanjom koja je počela, ali zaista, cijela priča je jako, jako čudna“, govori nam Skaka i nekoliko puta upotrebljava riječ "spinovanje".

Dakle, ostalo je nejasno koja delegacija je posjetila Vijećnicu. Ko je bio zadužen za to i ko je naredio pokrivanje ploča – ako se uopće dogodilo. U svakom slučaju, javnost s pravom očekuje ili demanti ili razotkrivanje detalja o ovoj situaciji, ili iz Predsjedništva ili iz Gradske uprave Sarajeva.

Podsjećamo vas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prije dvije godine, zbog te ploče, odbio doći u Sarajevo na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, a Milorad Dodik je u tom periodu maštao kako će je uništiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije