Pokrenut predmet: SIPA provjerava Udruženje "Srbska čast"

E. H.
Pokrenut predmet: SIPA provjerava Udruženje "Srbska čast"
Zbog informacija o mogućem postojanju paravojnih formacija na području Republike Srpske, odnosno informacija u vezi s Udruženjem "Srbska čast" danas je pokrenut predmet i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Tačnije, otvoren je predmet u vezi s tvrdnjama da je ovo udruženje ustvari paravojna formacija, kako bi se do kraja istražile informacije koje su uznemirile bh. javnost, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću SIPA-e.

"Državna agencije za istrage i zaštitu trenutno vrši provjeru navoda u vezi s Udruženjem "Srbska čast". Više informacija bit će poznato naknadno, nakon što navodi budu provjereni", dodali su iz SIPA-e.

Podsjećamo, prije nekoliko dana bh. javnost uznemirena je zbog navoda da je u Republici Srpskoj formirana paravojna formacija, koja je u službi vlasti ovog entiteta. Tada je navedeno kako je riječ o Udruženju "Srbska čast", a cijela informacija je dospjela u javnost nakon što je ovo udruženje održalo jedan skup u prostorijama Narodne skupštine RS-a, ali i nakon što su učestvovali u raznim aktivnostima tokom proteklih dana u Banjoj Luci.

Također, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na jednoj od svojih konferencija za medije upozorio je na postojanje jedne ovakve formacije na prostoru BiH, kazavši kako je riječ o opasnoj organizaciji, te je istaknuo kako je to "srpska nečast", jer uzrokuju strah građana. 

Prema nezvaničnim informacijama pripadnicima ovog udruženja zabranjen je i ulazak u BiH, nakon čega je pokrenuta i istraga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije