BiH / Pogledajte kako napreduju radovi na dionici autoputa Buna – Počitelj

19. 07. 2019. u 14:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Radovi na poddionici autoceste na Koridoru 5c Buna – Počitelj odvijaju se planiranom dinamikom, saopćeno je iz press službe JP Autoceste FBiH.

Dodaje se da objekti koji su do sada završeni su potputnjak Bivolje Brdo, jedan životinjski prolaz, i natputnjak Grabovina.

„Trenutno se izvode zemljani radovi, primarno iskopi i nasipi, na cijeloj trasi, uključujući površinu odmorišta Rotimski potok. Na objektu prolaza za životinje izvode se AB radovi, a na objektu natputnjaka Kevčić pripremni radovi i iskopi za temelje. Također, paralelno se izvode i propusti vanjske odvodnje i ostale potporne AB konstrukcije na trasi“, kazao je Antonio Križanac, šef projekta na poddionici Buna – Počitelj.

Radovi na poddionici Buna – Počitelj su počeli u avgustu prošle godine, a rok za njihov završetak se očekuje početkom 2020. godine.

Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru 5c Mostar jug – Počitelj.

Locirana je na geološki izuzetno povoljnom i relativno ravnom terenu te ne predstavlja tehnički zahtjevan projekt i smatra se jednom od jednostavnijih dionica na cijelom koridoru. Trasa ove poddionice prolazi kroz čapljinsku, a manjim dijelom i kroz mostarsku općinu. Svojim položajem ne presjeca gušće naseljena područja, prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Od objekata na trasi se nalaze dva natputnjaka, jedan podputnjak, dva prolaza za životinje i dvostrano odmorište Rotimski potok. Radove na izgradnji izvodi domaća kompanija Hering d.d. Široki Brijeg, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.

Vrijednost ugovora za izgradnju je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Poddionica Buna – Počitelj nadovezuje se na poddionicu Počitelj – Zvirovići gdje radovi kreću sredinom avgusta.

Također, u toku su radovi na rekonstrukciji regionalne ceste od Tromeđe do Zvirovića koja je ujedno i pristupna cesta autocesti.

 

NEMA KOMENTARA