Podsjećamo: Šta je Dodik najavio da će uraditi ako pobijedi u Predsjedništvu

Radiosarajevo.ba
Podsjećamo: Šta je Dodik najavio da će uraditi ako pobijedi u Predsjedništvu
Foto: Printscreen / Milorad Dodik u studiju RTRS-a

Milorad Dodik ulazi u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao srpski član.

Nevolja je na pomolu, jasno je kao dan, pogotovo imajući u vidu njegove predizborne izjave.

"Ako neko misli da gradim i dodajem BiH, grdno se vara. Tamo idem kao predstavnik Republike Srpske i kao Srbin da štitim srpske nacionalne interese i neću ništa raditi što bi bilo na štetu ni Bošnjaka, ni Hrvata. Ali isto tako nisam spreman da prihvatim nikakve klauzule tipa ’univerzalnih prava‘. Ponašat ću se u skladu sa Ustavom i Ustav će biti ono po čemu ću raditi. A Ustav mi daje mnogo prava. Neću oklijevati", kazao je ranije Dodik.

Istovremeno je tada, sredinom godine, najavio da će, ako pobijedi, svoj ured premjestiti u Istočno Sarajevo, a sjednicama bi prisustvovao putem video-linka, što je, priznajmo, potpuno besmisleno...Kazao je bio i kako će zakletvu polagati u Banjoj Luci, a broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500.

Predsjedništvo BiH ne treba biti neki politički monstrum, nego tijelo koje će vratiti nadležnosti Republici Srpskoj, također je govorio Dodik:  "Ovo ne ide nigdje, to će se srušiti. Moja je uloga izbjeći bilo kakvo nasilje ovdje, ali ‘ovo’ nije uspjelo. BiH se ne može držati na ljepilu koji se zove ‘nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu’. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora."

A, da nas u naredne četiri godine u ovoj instituciji čeka "mrka kapa", pokazuje i Dodikova sinoćnja izjava.

Kako je sinoć kazao u "pobjedničkom govoru", prvi njegov susret kao člana Predsjedništva BiH bit će s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem: "Možda ću se sresti s njim i prije nego s kolegama u Predsjedništvu."

Također je izjavio da će u Predsjedništvo BiH “unijeti zastavu Republike Srpske”, a najavio je i da će tražiti ukidanje pozicije visokog predstavnika: "Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbijedim podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika."

Ranije je kazao i kako treba raspustiti Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije