Podrška od 300.000 KM sa 47 povratnika za razvoj početnog biznisa

Fena
Podrška od 300.000 KM sa 47 povratnika za razvoj početnog biznisa
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu potpisao ugovore sa 47 povratnika iz 15 općina za podršku razvoju početnog biznisa.

"Zadovoljstvo mi  je što već drugu godinu uspješno provodimo startup biznise, koje ove godine finansijski podržavamo sa 300.000 KM. Svi privrednici-povratnici koji su se prijavili na javni poziv i dostavili validnu dokumentaciju dobili su podršku", izjavio je Ramić.

Potvrdio je da se na osnovu Programa podrške razvoju startup biznisa osjeti poduzetnički duh u povratničkim sredinama, gdje su se ljudi ohrabrili u osmišljavanju poslovnih ideja.

"O tome govori podatak da ove godine imamo dvostruko više korisnika nego prošle godine, što pokazuje da u povratničkim sredinama ideja ima. Potrebno je više samopouzdanja i znanja, a podršku će garantovati institucije", poručio je Ramić potpisnicima ugovora.

Među njima je tehnolog Esma Zjajo iz Jajca koja je izrazila zahvalnost na finansijskim sredstvima, koja će joj, kako kaže,  pomoći da unaprijedi sistem proizvodnje tjestenine.      

"Radujem se što ću moći da zamijenim zastarjelu mašinu, a posebno što se mogu nastaviti baviti poslom za koji sam se školovala. U tom pogledu, nadam da će se u BiH promijeniti svijest potrošača, da kupuju domaće proizvode", dodala je Zjajo.

Pozitivni pomaci bit će vidljivi u Zvorniku, gdje će vlasnik auto škole „Quattro“ Elmir Hodžić, kako kaže, konačno imati mogućnosti da realizuje potrebne obuke za C i C1.

"Mnogo mi znači što ću uz ovu podršku proširiti kapacitete, što smatram izuzetno vrijednim za sredinu u kojoj živim i radim", rekao je Hodžić.

Vlasnik firme „Ha-Shop“ iz Doboja Haris Hadžić naglasio je da mu je navedeni program podrške dao oslonac u njegovoj firmi koja se bavi uvozom i distribucijom, gdje će proširiti proizvodnju i moći zaposliti nekoliko povratnika.

Ovogodišnji javni poziv za podršku početnim biznisima uspostavljen je na principima koji predviđaju ravnomjernu zastupljenost različitih regija i privrednih programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije