Podnesena inicijativa za ratifikaciju GMO amandmana

Radiosarajevo.ba
Podnesena inicijativa za ratifikaciju GMO amandmana
Centar za životnu sredinu je 1. augusta 2016. godine podnio Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH inicijativu za ratifikaciju GMO amandmana na Arhusku konvenciju.

GMO amandman predstavlja dodatak na Arhusku konvenciju i odnosi se na učešće javnosti u donošenju odluka o namjernom unošenju u životnu sredinu i stavljanju na tržište genetski modificiranih organizama. Do danas, GMO amandman je ratificiralo 30 potpisnica Arhuske konvencije.

Ratifikacijom GMO amandmana potrebno je pokazati opredijeljenost Bosne i Hercegovine za usaglašavanje domaćeg zakonodavstva iz ove oblasti s međunarodnom i EU legislativom, te olakšati pristup informacijama i učešće javnosti, kao i povećati svijest građana Bosne i Hercegovine o pitanjima koja se tiču genetski modificiranih organizama”, izjavio je koordinator Arhus centra Banja Luka Viktor Bjelić.

O značaju ove inicijative govori i činjenica da su je podržale 23 organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje se bave zaštitom životne sredine, Federalno ministarstvo za okoliš i turizam te Savjet za GMO BiH.

Konačni cilj ove inicijative je da se osiguraju prava građana Bosne i Hercegovine da budu informirani i da učestvuju u odlukama o namjernom unošenju u životnu sredinu i stavljanju na tržište genetski modificiranih organizama. Iz ovog razloga spremni smo pružiti podršku institucijama Bosne i Hercegovine kako bi se ratifikacija ubrzala”, ističu iz Centra za životnu sredinu.

Kampanja za ratifikaciju GMO amandmana na Arhusku konvenciju od strane Bosne i Hercegovine provodi se uz finansijsku podršku GEKKO fondacije iz Njemačke i Transition program Ministarstva za vanjske poslove Češke Republike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije