Podnesen izvještaj protiv D. R. koji je prijetio imamu Emiru Nuhiću

Fena/Anadolija
Podnesen izvještaj protiv D. R. koji je prijetio imamu Emiru Nuhiću
Foto: Facebook / Imam Emir Nuhić

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor podnijeli su jučer Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor izvještaj protiv osobe inicijala D. R. iz Gacka, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti Emira ef. Nuhića, imama iz Novog Grada/Bosanskog Novog.

MUP RS ispituje jezive prijetnje imamu Nuhiću

"Osumnjičeno lice se tereti da je, 29. jula ove godine, vjerskom službeniku Islamske zajednice iz Novog Grada, putem korisničkog profila društvene mreže Facebook uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo", saopćeno je iz policije.

Uznemirujuća poruka: Pročitajte jezivu prijetnju koju je dobio Emir Nuhić

U prethodnim, ali i novim porukama, imamu su upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke.

Iz Policijske uprave Prijedor oštro osuđuju svaki vid napada na vjerske službenike, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, a posebno incidente počinjene iz mržnje i predrasuda te pozivaju građane na međunacionalnu toleranciju.

Povodom ponovljenih prijetnji upućenih putem društvenih mreža Emiru ef. Nuhiću, imamu u džematu Blagaj-Japra, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić posjetio je imama i njegovu porodicu.

U pratnji muftije su bili i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje, Mensur ef. Ćehić, v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Bosanski Novi, Samir ef. Ahmić, te predsjednik Povjereništva Elvir ef. Vakufac. 

Muftija Kudić je izrazio suosjećanje sa situacijom u kojoj se nalazi Emir ef., njegova porodica i džematlije, te pozvao nadležne institucije u RS i BiH da poduzmu adekvatne mjere kako se ovakve i slične stvari ne bi dešavale u budućnosti . 

"Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da nadležni organi nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Od nadležnih organa tražimo da se ovaj i slični događaji tretiraju s potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom. Imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom, svaka prijetnja za povratnike predstavlja i direktnu opasnost, Činjenica da su prijetnje upućene imamu, koji u svojoj misiji propagira plemenite vrijednosti, daje ovom događaju posebnu dimenziju i smatramo ga kao atak na sve imame i Islamsku zajednicu", poručeno je tokom posjete.

Policijski službenici Policijske stanice Novi Grad pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, preduzimaju sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela "Ugrožavanje sigurnosti" izvršenog na štetu vjerskog službenika iz Blagaj Japre, Emira ef. Nuhića, saopćio je ranije entitetski MUP.

Kako je saopćeno, policijskoj stanici Novi Grad, dana 30. jula, obratio se vjerski službenik Islamske zajednice u BiH te prijavio da su mu putem korisničkog profila društvene mreže Facebook, dana 29. jula, oko 23:30 časova, upućenje ozbiljne prijetnje po život i tijelo. 

Uhapšen čovjek koji je prijetio imamu u Bosanskom Novom

Imam Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka od iste osobe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije