Podignuta optužnica zbog ratnih zločina na području Skelana

Anadolija
Podignuta optužnica zbog ratnih zločina na području Skelana
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe zbog zločina protiv čovječnosti na području Skelana.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bogdana Stevanovića, rođenog 1951. godine u Orahovici, općina Srebrenica, nastanjenog u Srbiji, državljanina Srbije i BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca maja do kraja augusta 1992. godine, u svojstvu komandira SJB Skelani i člana Kriznog štaba Srpske opštine Skelani (SOS), učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga s ciljem pomaganja u ubistvima i naređivanju ubistava, deportacije ili prisilnog preseljenja stanovništva i progona civilnog bošnjačkog stanovništva iz više mjesta na širem području Skelana i Srebrenice.

Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja,  potpomognuti artiljerijskim djelovanjem, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima više osoba pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredene blizine. Također, progoni su počinjeni zatvaranjem u prostorijama SJB Skelani i "Združeni dom" u Skelanima te prisilnim progonom civila žena i djece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija.

U navedenim napadima lišeno je života najmanje 35 žrtava te zatvoreno i deportovano više stotina civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Skelana i okoline.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. a  u vezi sa članom 180. stav 1. KZ-a BiH. Tužilaštvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem oko 81 svjedoka i stručnog vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije