Dalibor Maksimović optužen za ratni zločin u Zvorniku

AA
Dalibor Maksimović optužen za ratni zločin u Zvorniku
Foto: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo Bosne i Hercegovine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin u Zvorniku.

Optužnica se odnosi na ubistvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti 1992. godine. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića, zv. "Dačo“, rođenog 1972. godine u Vlasenici. 

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik vojne jedinice TO Milići, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u mjestu Karakaj kod Zvornika, u objektu "Standard“ naoružan automatskim oružjem, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti

"Tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Uz optužnicu se predlaže pozivanje 23 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kojima će uz oko 50 dokaznih materijala, tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženog. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije