Podignuta optužnica protiv Milana Lukića

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Milana Lukića
Foto: Sense / Milan Lukić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv 52-godišnjeg Milana Lukića zbog ratnog zločina nad otetim putnicima u stanici Štrpci 1993. godine, saopšteno je iz ove institucije.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ispunilo je posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Milana Lukića.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske RS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, učestvovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore s  područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske RS, učestvovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi lično učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije