Vlasenica / Podignuta optužnica protiv četiri osobe za zločin protiv čovječnosti

11. 10. 2018. u 14:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares:10

Za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice podginuta je optužnica protiv četiri osobe. Optužnica obuhvata ubojstva najmanje 16 osoba, progone, mučenja i zlostavljanja civilnog stanovništva.

"Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području općine Vlasenica, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a optuženi Tešić Zoran kao pripadnik VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su osobno i izravno, sudjelovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom, uključujući mjesta Džamdžići, Alihodžići, Gradina i dr. mjesta, gdje su počinjena ubojstva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i malodobnih osoba u zatočenje u logor Sušica u Vlasenici i objekat SJB Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

Posmrtni ostaci većeg broja žrtava pronađeni su i ekshumirani nakon rata a jednom broju žrtava se nakon odvođenja iz zatočenja, gubi svaki trag, te se i danas vode kao nestale osobe.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 89 svjedoka, 3 stručna vještaka, te prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 

Optužnica je podignuta protiv:

1. Stupar Sime, rođenog 1962. godine u Vlasenici
2. Stupar Zorana, zv.“Uštipak“, rođenog 1964. godine u Vlasenici
3. Tešić Zorana, zv.“Koke“, rođenog 1965. godine u Vlasenici
4. Tešić Gorana, zv. „Goce“, rođenog 1962. godine u Vlasenici

NEMA KOMENTARA