Rijaset o odlasku na hadž iz Bosne i Hercegovine i cijeni od osam hiljada KM

O. Kavazović
Rijaset o odlasku na hadž iz Bosne i Hercegovine i cijeni od osam hiljada KM

Prijave za hadž 2019. godine i zvanično su završile ovih dana, nakon što je Ured za hadž i umru Rijaseta IZ sproveo sve procedure prijave. Sva mjesta za hadž ove godine su i zvanično pounjena, kazao je za Radiosarajevo.ba Nezim Halilović, direktor Ureda za hadž u umru Rijaseta IZ BiH.

„Dozvoljena kvota hadžija iz Bosne i Hercegovine u tekućoj godini, u skladu sa Protokolom koji je potpisao Rijaset IZ-e sa Ministarstvom hadža Kraljevine Saudijske Arabije, jeste 2200 hadžija. Na temelju broja hadžija iz proteklih nekoliko godina, naša očekivanja su da će ove godine hadž iz Bosne i Hercegovine obaviti 1440 - 1680 hadžija“, kazao nam je Halilović.

Cijena hadža ove godine, kako je ranije potvrđeno, iznosi oko osam hiljada KM, a cijene umre u tekućoj hidžretskoj godini su bile različite.

Odgovor na kritike

„Tako je umra u novembru koštala 2.350,00 KM, umre u januaru i martu 2.450,00 KM, a umra u maju (ramazanska umra) 2.750,00 KM. U cijenu su uračunati: putovanje u trajanju 10-12 dana, troškovi avio-prijevoza, aerodromske takse, autobuski prijevoz u Saudijskoj Arabiji, smještaj u hotelima sa pet zvjezdica, posjete znamenitostima Medine i Meke i pratnja vodiča“, pojašnjava Halilović.

Prethodne godine, pri povratku hadžija iz Saudijske Arabije, pojavili su se mnogi koji su se žalili na smještaj hadžija. Kako nam je odgovorio Halilović, iza takvih žalbi, ali i optužbi na njegov račun kao vođi Ureda, stoje pojedini centri i pojedinci koji imaju za cilj da destabiliziraju IZ.

„Ne bih rekao da su se 'mnogi žalili na smještaj hadžija u prošloj godini', već neki, a imajući u vidu osobe i portale koji kontinuirano vode medijsku kampanju protiv Ureda za hadž i umru i mene lično, siguran sam da iza većine njih stoje centri i pojedinci koji imaju za cilj destabilizaciju IZ-e kao temeljne institucije Bošnjaka“, kazao nam je Halilović.

Što se tiče samog smještaja hadžija u Medini i Meki, Halilović nam je objasnio se, da pri odabiru lokacija hotela, biraju oni koji su bliže haremima, kako bi se olakšalo i onim starijim hadžijama.

„Sistem smještaja za vrijeme hadža je potpuno drugačiji u odnosu na umru, tako da vlasnici hotela od strane Ministarstva turizma i Ministarstva hadža Saudijske Arabije dobijaju dozvolu za smještajne kapacitete u hotelima za 'Sezonu hadža' u želji da se smjesti potrebni broj hadžija, tako da se jednokrevetne i dvokrevetne sobe pretvaraju u trokrevetne, četverokrevetne ili petokrevetne“, pojašnjava Halilović.

Dodao je da većina hadžija koji su prošle godine obavili hadž, a zainteresirani za obavljanje hadža u tekućoj godini izražavaju nadu i želju da budu smješteni u istim hotelima, a ove godine unaprijeđen je i sistem prijava hadžija.

Obroci, ljekar...

„Mi smo već potpisali ugovore za smještaj hadžija u prošlogodišnje hotele. Ured za hadž i umru je potpisao sve potrebne ugovore sa nadležnim institucijama u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, pokrenut je i jedinstven kod Islamske zajednice BiH u Elektronskom sistemu Ministarstva hadža i time je sve spremno da nakon prispijeća dokumenatcije hadžija za unos podataka hadžija u Jedinstveni elektronski sistem Ministarstva hadža i izdavanje hadžskih viza.  Važno je napomenuti da su hadžske vize koje se izdaju u ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu besplatne“, napominje Halilović.

Halilović je kazao kako su hadžijama za vrijeme boravka u Meki i Medini obezbijeđena po dva obroka, a kao i svake godine, u njihovoj pratnji je ljekarska ekipa.

„Sve vrijeme našeg boravka u Saudijskoj Arabiji hadžijama će pomagati naši studenti koji studiraju u Medini, Meki, Kasimu i Rijadu. Ured za hadž i umru će učiniti sve da putovanje na hadž, boravak, obavljanje obreda umre i hadža i povratak u domovinu proteknu na zadovoljstvo naših hadžija“, kazao je za Radiosarajevo.ba Halilović.

Potrebni dokumenti

Potrebna dokumentacija za prijavu:

- bh. pasoš, čija važnost je  najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne);

- 3 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš);

- 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi slika)

- žuti karton (potrebna vakcina).

Napomena: Za ženske osobe mlađe od 45 godina potreban je mahrem (pratilac), uz dokumentaciju koja to potvrđuje, na bosanskom i arapskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije