Počinje izrada glavnog projekta: Uskoro gradnja brze ceste Lašva - Travnik

N. K.
Počinje izrada glavnog projekta: Uskoro gradnja brze ceste Lašva - Travnik
JP Autoceste FBiH / Ilustracija

JP Autoceste FBiH su na osnovu raspisanog javnog poziva dodijelile IPSA Institutu Sarajevo ugovor o izradi glavnog projekta petlji brze ceste na dijelu Vitez-Nević Polje, kao i pripreme projektne dokumentacije neophodne za početak fazne izgradnje brze ceste Lašva-Nević Polje Lot-a 5 (izlaz iz poslovne zone Vitez-petlja Nević Polje) i Lot-a 3 (Selište-ulaz u poslovnu zonu Vitez).

IPSA_Institut_Autoceste_FBiH_Dodjela_Ugovora.JPG - undefined

Usluge koje će IPSA Institut Sarajevo pružiti Autocestama FBiH, prema ovom ugovoru, odnose se na inženjerske usluge i integralne inženjerske usluge, usluge prostornog planiranja i uređenja pejzaža, slične naučne i tehničke konsultantske usluge kao i usluge tehničkog ispitivanja i same analize.

Ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 98.600 KM.
Brza_Cesta_Lasva_Travnik_Opis_Ugovora_PrtScr.JPG - undefined

Još u 2017. godini Vlade Federacije BiH donijela je Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje, koja će povezivati Travnik s Koridorom Vc u dužini od gotovo 25 kilometara.

Kao nastavak realizacije ovoga projekta, krajem decembra prošle godine, Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog programa investiranja sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" utvrđenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu  u iznosu od 107.000.000 KM.

Putem ovog programa određeno je da se vrši finansiranje izgradnje dijela brze ceste Lašva – Nević Polje, a za šta je predviđeno 100.000.000 KM.  Ova sredstva će biti iskorištena za izgradnju dijela trase od izlaza iz poslovne zone Vitez do Nević Polja (oko 5 kilometara) i od Selišta do ulaza u poslovnu zonu Vitez (oko 4 kilometra).

Inače, brza ceste Lašva-Nević Polje je dio nove proširene evropske mreže brzih cesta tzv. ruta 2A Lašva-Travnik-Jajce-Banja Luka.

Radi se o brzoj cesti s dvije odvojene ceste, svaka s po dvije prometne trake širine tri i po metra. Glavne strukture su gradnja tri tunela i 18 mostova i vijadukta. Na ovom dijelu su četiri petlje (Lašva, Kaonik, Vitez i Nević Polje).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije