Počinje dubinska analiza: Konačna istina za telekom operatere

Radiosarajevo.ba
Počinje dubinska analiza: Konačna istina za telekom operatere

Dubinska analiza telekoma u Federaciji počinje danas. V. d. predsjednika Nadzornog odbora BH Telecoma Svetlana Cenić potvrdila za Radiosarajevo.ba da će due diligence započeti i u BH Telecomu, ali da se ista aktivnost očekuje i u HT Mostar, odnosno Eronetu.

Obaveza FBiH

Dubinsko snimanje će trajati četiri mjeseca, a radit će je konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers. To je obaveza Federacije i iz pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, a trebala bi pokazati u kakvom stanju se nalaze telekom operateri.

Piše: Faruk Vele, Radiosarajevo.ba

"Precizniji izraz bio bi dubinsko snimanje. Tu se, zapravo, snima ne samo računovodstveni i finansijski dio, nego tehnologija, stručnost zaposlenih, apsolutno sve. U entitetu FBiH obaveza je bila restrukturiranje nekih javnih kompanija, upravo radi profitabilnosti, boljeg rada i upravljanja, insistiranjem na korporativnom upravljanju. Dugo je trajalo da se i Eronet odluči na due diligence. U početku, naime, predstavnicima vlasti iz reda hrvatskog narodna nije baš odgovaralo da se radi dubinsko snimanje", kazala je Cenić.

Iz BH Telecoma su tvrdili da ova analiza neće smanjiti vrijednosti niti naškoditi kompaniji. Spominjala se i moguća prodaja manjinskih udjela u ovim kompanijama, kao i privatizacija većinskog paketa kompanije. Iako se dubinsko snimanje uvijek vezuje za privatizaciju ili spajanje kompanija, Cenić kaže da ne mora biti tako.

"Ne postoji još kupac za BH Telecom, dakle, nije razlog privatizacija. Zašto nema kupca u BH Telecomu – zato što ima 3.300 zaposlenih, zato što i u Kolektivom ugovoru, i u prethodnom i onom koji se još pregovara, stoji da onaj ko preuzme BH Telecom, mnogo toga mora da uradi", navela je ona.

Izvori Radiosarajevo.ba tvrde da u BH Telecomu već postoje stanovit otpori dubinskom snimaju kompanije. Navodno je na sastanak, kojim je danas trebao započeti cjeli proces, poslana neupućena delegacija, čiji su predstavnici čak otvoreno kazali da ne mogu odgovoriti na tražena pitanja. 

Prema našim izvorima, iz Evropske unije su prema Vladi FBiH već upućeni izrazi razočaranja ovakvim raspletem situacije.

"Konstruirana je teza da neko radi protiv BH Telecoma, što nije tačno. Također, ne stoje ocjene o privatizaciji. Da bi se uopće ušlo u privatizaciju potrebne su trogodišnje pripreme", navodi naš izvor blizak Vladi FBiH, tvrdeći da se spinovi namjerno plasiraju javnosti.

"Ja sam, iskreno da vam kažem, u BH Telecomu od 23. oktobra. Od prve sjednice Nadzornog odbora se zalažem za dubinsku analizu i nisam čula nikog da je rekao bilo šta protiv. Veći otpor je dolazio od Eroneta. U BH Telecomu je postojala samo zebnja da će se, kada se pokrene ovo pitanje, pojaviti priče da se BH Telecom želi budzašto prodati. Argument protiv toga jeste da se, kada se izvrši dubinsko snimanje, kompanija neće moći jeftino prodati", pojasnila je Cenić.

Iz HT Eroneta nisu željeli komentirati početak dubinskog snimanja, tvrdeći da je za sve nadležna FBiH. Direktor HT Mostar Vilim Primorac je na putu.

"Mi nemamo ništa s tim", kazali su nam.

Pad prihoda i dobiti

U međuvremenu, telecom operateri bilježe pad dobiti. BH Telecom je i dalje najprofitabilniji, ali je prošle godine doživio velik pad neto dobiti od 31,5 posto u odnosu na 2016. godinu. Naime, lani je dobit BH Telecoma bila 63,1 miliona KM, za razliku od 92,2 miliona KM kolika je bila u  2016. godini.

BH Telecom je zabilježio prihod od prodaje od 499,1 mil KM, što je za 4,7 posto manje nego godinu ranije kada su ovi prihodi bili 523,9 mil KM. HT Eronet d.d. Mostar poslovao je u 2017. godini sa milion KM neto dobiti i imao je visok pad profitabilnosti. Naime, godinu ranije poslovao sa dobiti od 7,6 miliona KM. Ukupni prihodi HT Eroneta pali su za 5,9 posto na 210.4 mil. KM, nakon što su 2016. godine iznosili 223,6 miliona KM.

"Lično sam zagovornik dubinskog snimanja. Impuls kao impuls i zarada na njemu je prevaziđena. Vi sada imate Viber, WhatsApp, nove aplikacije. Naravno da BH Telecom treba da ide u nešto novo i ostane profitabilan. Ako se nešto ne uradi za tri-četiri godine, izjednačit će se troškovi i prihod i onda zbogom đaci. A onda neće biti novaca nikome. Ni državi niti bilo kome", istakla je Cenić.

U BH Telecom, prema gospođi Cenić, treba dalje investirati u smislu proširenja usluga. Najavljen je i start 4G mreže.

"Eksterna revizija je dio dubinskog snimanja, i ona je, na moju radost, prvi put pozitivna. Da bi mogao da ide u te promjene, da nudi potpuno druge usluge, da bude lider razvoja, onda samom Telecomu treba dubinska analiza, a bez da nas neko prisiljava. Sve pametne firme to same urade kad se prave promjene u poslovanju, kako bi se suočili sa manjkavostima i preporukama", zaključila je Cenić.

Tačno je da dobit pada, ali treba motivirati zaposlene

"Tačno je da dobit pada. Troškovi jesu smanjivani, ali prihod brže pada nego što troškovi padaju. Upravo i zbog nelojalne utakmice, aplikacija, ali i činjenice da u BH Telecom ima zaposlenih koje treba motivsati da se uhvate u koštac, da BH Telecom ne shvataju kao posao koji se podrazumijeva,  već da to shvataju kao svoj vlastiti dom. Kad ljudi ostanu bez kuće shvate šta su izgubili, šta su imali, i da je privilegija raditi u BH Telecomu danas", istakla je Svetlana Cenić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije