Počeo sastanak: Zvizdić, Novalić i Cvijanović o usaglašavanju teksta na Upitnik EK

A. D.
Počeo sastanak: Zvizdić, Novalić i Cvijanović o usaglašavanju teksta na Upitnik EK
U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu započeo je sastanak o utvrđivanju prijedloga teksta odgovora na preostalih sedam pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK).

Sastanak je organizirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a njmu prisustvuju ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, te entitetski premijeri i ministri finansija Fadil Novalić i Željka Cvijanović, te Zoran Tegeltija i Jelka Milićević.

Premijerka RS-a izjavila je da je umjereni optimista kada je riječ o sastanku u vezi sa utvrđivanjem odgovora na Upitnik Europske komisije i istakla da očekuje da će određena pitanja biti razjašnjena.

"Mislim da su još dva ili tri pitanja ostala problematična i zato ćemo razgovarati, nadam se u prilično normalnoj atmosferi, kako bismo našli odgovarajuće formulacije koje mogu poslužiti kao odgovori, a da, naravno, pri tome budu zastupljeni stavovi i jednih i drugih", rekla je Cvijanović.

Zvizdić je ranije izjavio da se radio o 0,3 posto pitanja koja treba usaglasiti, a jedno od njih odnosi se na grupu ekonomskih kriterija gdje je potrebno predstaviti socio-ekonomske podatke za period od 2006. do 2015. godine u vezi sa stanovništvom prema spolnoj starosti, dobi i regionalnoj raspoređenosti.

"Drugo pitanje je vezano za poglavlje 24. Tu imamo dva vezana pitanje jedno je koja je uloga i doprinos obavještajno-sigurnosnih službi i da li se BiH suočava s bilo kojim oblikom terorizma te je potrebno navesti broj osoba koje su do sada optužene i osuđene za krivična djela terorizma", dodao je Zvizdić.

Također, set od četiri pitanja dolazi iz grupe "Politički kriteriji", a prvo je da se da jasan opis nadležnosti i postupka izbora, odlučivanja šefa države i da li postoje posebni uvjeti za njihov izbor te da li imaju pravo veta u postupku odlučivanja.

Inače, BiH je već probila rokove kada je riječ o sačinjavanju teksta odgovora na Upitnik EU, što je uvjet za dobivanje kandidatskog statusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije