Bivši vojnici digli glas pred Vladom FBiH: Tražimo pravo, penzija je imovina!

E. H., L. R.
Bivši vojnici digli glas pred Vladom FBiH: Tražimo pravo, penzija je imovina!
Veliki broj vojnih penzionera iz Federacije BiH danas je izašao na proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo neusvajanjem izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem penzionisanju ove boračke kategorije.

Kako su i najavljivali već duži period, članovi Saveza vojnih penzionera u FBiH koji prethodnih dana nisu uspjeli postići dogovor o izmjenama i dopunama ovog Zakona, odlučili su se na masovne proteste koji će, kako kažu, biti održavani svaki dan sve dok Vlada ne ispune njihove zahtjeve.

Reporter portala Radiosarajevo.ba koji se nalazi ispred Vlade FBiH javlja da se u Alipašinoj ulici već okupio veliki broj broj vojnih penzionera, koji već uzvikuju parole i nose transparente s porukama "Tražimo prava", "Penzija je imovina, a ne socijalni dodatak"...

Kako poručuju, žele na dostojanstven način steći svoja prava i poručiti da žele ovu državu graditi na zrelim i zdravim osnovama. Borci koji su okupljeni prilično su nezadovoljni, u pojedinim trenucima prekidaju i rukovodioce povicima kojima kritikuju političare, a neki od njih najavljuju i blokadu grada.

Protesti su počeli intoniranjem bh. himne. Potom su se okupljeni prisjetili svih boraca koji su s njima branili ovu državu, a koji su preminuli.

General Hasan Efendić poručio je okupljenima: "Lijepo vas je vidjeti ovdje, iako jeste malo ljuti. Cijenjeni saborci, nikada nisam pomislio da bi se mogli sresti u ovakvim prilikama, da nam oduzimaju stečena prava oni kojima smo oslobođenu BiH predali."

Prisutni su vojni penzioneri iz cijeke FBiH, a pregovarački tim vojnih penzionera je već u Vladi FBiH, kako bi se riješio ovaj problem. Ipak, borci su nezadovoljni jer premijer Fadil Novalić nije prisutan tu, budući da se nalazi na ranije najavljenoj posjeti Goraždu.

Cijeli skup osiguravaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dok se pred zgradom Vlade FBiH nalazi i veliki broj pripadnika Federalne uprave policije, koji osiguravaju samu zgradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije