Počeo okrugli sto "Redefiniranje univerzalne poštanske usluge"

Fena
Počeo okrugli sto "Redefiniranje univerzalne poštanske usluge"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba4 / Redefiniranje univerzalne poštanske usluge

Dvodnevni okrugli sto „Redefiniranje univerzalne poštanske usluge“ otvoren je u organizaciji Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine i Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.

Pokrovitelj ovog događaja je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Učesnici su iz Bosne i Hercegovine i regionalnih zemalja, sve činioci značajni za djelatnosti na koju se tema odnosi.

Redefiniranje univerzalne poštanske usluge neizbježan je proces jer današnji razvoj informacionih tehnologija zahtijeva korjenite promjene na poštanskom tržištu, rečeno je.

Mirko Kosorić, predsjedavajući Savjeta Agencije za poštanski promet BiH, novinarima je kazao da će učesnici okruglog stola razmotriti sve značajne činjenice o stanju i pravcima daljnjeg razvoja na tržištu poštanskog saobraćaja.

Okrugli sto će pomoći učesnicima razmjenu mišljenja i iskustava kako bi redefinirali, odnosno unaprijedili univerzalnu poštansku uslugu shodno tehnološkim izazovima današnjice.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić je podsjetio da je univerzalna poštanska usluga već 150 godina centralna u komunikaciji, ali i da nove informacijske tehnologije iziskuju redefiniranje.

To znači da treba uvesti nove tehnologije kao što su digitalno slanje pošiljki, plaćanje putem interneta i sl.

Dalipagić je uime Ministarstva izrazio podršku radu poštanskih operatera i Agencije za poštanski promet BiH.

Okrugli sto „Redefiniranje univerzalne poštanske usluge“ okupio je poštanske operatere i regulatore, predstavnike ministarstava i odgovarajućih fakulteta iz BiH i regiona.

Cilj je sagledati odgovore koje nosi poštanska djelatnost u digitalnom dobu radi što efiklasnije digitalizacije u poštanskom saobraćaju sukladno nacionalnim strateškim principima i direktivama Evropske unije.

Po riječima zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Saše Dalipagića, skup treba da bude putokaz u smjeru održivosti univerzalne poštanske usluge.

U ova dva dana, učesnici će u panelima razmatrati teme kao što su "Izazovi nove poštanske direktive", "Izazovi u poštanskom sistemu u narednoj deceniji", "Operativne i tehnološke promjene s kojima se suočavaju poštanski operateri", "Poštanski sektor/tržište 2030. godine - novi trendovi i izazovi" i sl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije