Cvijanović i Novalić: Dobru saradnju Vlada treba prenijeti na ministarstva

A. B.
Cvijanović i Novalić: Dobru saradnju Vlada treba prenijeti na ministarstva
U Sarajevu je danas održana zajednička sjednica Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske na kojoj je istaknuto kako dvije Vlade imaju dosta dobru saradnju i kako se to treba prenijeti i na ministarstva.

Premijerka Vlade RS-a je izjavila kako je danas razgovarano o aktivnostima kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije.

"Trebamo napraviti plan kako zajedno sarađivati i boriti se protiv sive ekonomije na području Bosne i Hercegovine. Bavili smo se i pitanjima drvoprerađivača, odnosno kako stvoriti što više drvne sirovine za domaće prerađivače. Kroz zajedničku inicijativu bismo trebali definirati prava prerađivača, a sve po ugledu na susjedne zemlje - Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju", rekla je Cvijanović.

zeljkacvijanovic_RSA.JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Također, naglasila je kako je danas razgovarano o tome kako neperspektivnu vojnu imovinu staviti na raspolaganje Vladi FBiH i RS-a.

"Imamo čitave kompleske koji mogu biti iskorišteni za privredne komplekse ili bilo koje druge aktivnosti. Imovina ne treba stajati, treba je staviti na raspolaganje, kako bi bila od koristi", rekla je premijerka RS-a.

Federalni premijer Fadil Novalić je izjavio kako je glavni razlog održavanja zajedničke sjednice dvije Vlade, problem sive ekonomije.

"Siva ekonomija proizvodi deformaciju onih koji nisu u njenoj domeni. Imamo potrebu da konstatno eksponiramo tu tačku iz Reformske agende, ali je to potrebno raditi zajedno isključivo da se problemi ne bi prenosili s entiteta na entitet. Glavni cilj nam je da eliminiramo sve deformacije i napravili smo 27 konkretnih mjera. Do sada nisam prisustvovao nijednoj sjednici Vlade FBiH kao što je ova danas, jer smo donijeli mnogo zaključaka", izjavio je Novalić.

Fadilnovalic_RSA.JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Dodao je kako dvije Vlade imaju dosta dobru saradnju i kako se to treba prenijeti i na ministarstva.

Premijer FBiH je ranije izjavio kako od početka njegovog mandata Vlada RS-a i Vlada Federacije imaju odličnu saradnju. Prema njegovim riječima, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović i on često održavaju zajedničke sastanke i u redovnoj su omunikaciji.

Istaknuo je kako su Cvijanović i on svjesni da su ekonomija i razvoj ključni za svakog građanina Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem entitetu živi i radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije