Izabrana Vlada Kantona Sarajevo, Edin Forto novi premijer

E. H.
Izabrana Vlada Kantona Sarajevo, Edin Forto novi premijer
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa polaganja zakletve novih ministara u Skupštini KS

Izabrana je nova Vlada Kantona Sarajevo, Edin Forto je novi premijer.

Nakon što je završena rasprava većinom glasova poslanici su potvrdili novi saziv Vlade Kantona Sarajevo.

Na današnjoj sjednici kantonalne Skupštine potvrđen je i novi saziv Vlade KS koju bi u narednom periodu trebali činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Odmah nakon što je Forto izabran za premijera, novi ministri su položili zakletvu.

Ujedno, Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković najavljuje još jednu sjednicu. Prvo kolegij Vlade KS, pa onda Vanrednu sjednicu Skupštine KS - zbog budžeta KS za narednu godinu.

Predsjedavajući Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević kazao je da je novi premijer KS Edin Forto prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova.

"Upitna je i stručnost, ovdje imamo pripravnika, penzionera. Dakle vidi se projekt da se samo napravi Vlada bez SDA. Imamo Hrvate koji prakticiraju islamske običaje i takvu mi poruku šaljemo iz Sarajeva. SDA će u narednom periodu raditi da formiramo novu Vladu, dakle novi saziv. Ovo je lagalno, ali nije legitimno. U KS u ovom momentu nemamo novu većinu, ali u Centrali SDA će se na tome raditi prvenstveno kroz federalni i državni nivo", istakao je Dević.

S druge sjednice Skupštine Kantona Sarajevo - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: S druge sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Novi premijer Vlade KS je Edin Forto iz Naše stranke.

Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu trebao bi voditi Srđan Mandić (Naša stranka).
Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić (Naša stranka).
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Zineta Bogunić (Narod i pravda).
Ministarstvo unutrašnjih poslova Admir Katica (Narod i pravda).
Ministarstvo finansija Amel Kovačević (Naord i pravda).
Ministarstvo saobraćaja Adnan Šteta (SDP).
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović (SDP).
Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija (SDP).
Ministarstvo za boračka pitanja Ismir Jusko (SBB).
Ministarstvo kulture i sporta Mirvad Kurić (SBB).
Ministarstvo zdravstva trebala bi voditi Amela Sofić (DF).

Odmah na početku Skupština KS je sa 33 glasa za usvojila Odluku o privremenom finansiranju KS do kraja marta ove godine.

Ministar Čedomir Lukić (SDA) obrazložio je potrebu za donošenjem odluke za privremenom finansiranju Kantona Sarajevo, a zbog činjenice da nije usvojen Budžet za 2019. godinu.

Kanton Sarajevo ide na provremeno finansiranje do kraja marta sljedeće godine, zbog činjenice da nije usvojen Budžet KS za narednu godinu.

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Edin Forto obratio Skupštini KS, te je predstavio buduće ministre.

Na početku svog izlaganja mandatar Forto se našalio da će u narednih tri do četiri sata obrazložiti kako će u narednom periodu raditi Vlada KS.

"Šalim se naravno, bit će to značajno kraće", kazao je Forto, koji je dodao da nova Vlada KS želi da vrati nadu građanima da može biti bolje i počeo. svoje izlaganje.

 Klub SDA zatražio je pauzu od pola sata kako bi pročitali ekspoze Edin Forte i pripremili pitanja za mandatara.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković upozorio je zastupnike da ukoliko bude čestih zahtjeva za pauze, on će to smatrati ometanjem rada Skupštine KS.

Nakon što je mandatar Edin Forto (Naša stranka) završio sa predstavljanjem ekspozea, uslijedila su mnogobrojna pitanja zastupnika. Većinu pitanja uputili su zastupnici SDA, a zanimalo ih je gdje je mandatar proveo vrijeme agresije na RBiH.

Zastupnik Aljoša Čampara (SDA) pitao je mandatara između ostalog šta je mislio pod vraćanjem duha Sarajeva.

"Da niste možda mislili o vraćanju duha Emira Kusturice u grad? Mislim da duh Sarajeva nije nigdje nestao", kazao je Čampara.

Zastupnik Damir Nikšić (SDP) pitao je mandatara da li negdje u zakonima piše da se u Kantonu Sarajevo ne može dobiti posao.

"Nisam ni ja bio, a ako piše to negdje recite mi da idem tužiti državu", poručio je Nikšić.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Forto je kazao da je u martu 1995. godine napustio Sarajevo.

"Vratio sam se 2003. godine, dakle veći dio rata sam bio tu", pojasnio je Forto.

Nakon što je završeno postavljanje poslaničkih pitanja za mandatara Edina Forto, klub SDA nastavio je postavljati pitanja kroz diskusiju.

Poslanike SDA u Skupštini KS ponovo je zanimala ratna prošlost manadatara Forto, ali i njegove reference. U jednom trenutku izviždana je zastupnica SDA, Samra Ćosović-Hajdarević koja je insistirala na pitanju da li je Forto, kao vojnosposobni muškarac, "pobjegao" 1995. godine.

Polemiku je nastavio Aljoša Čampara (SDA) koji je diskutovao o sastavu Skupštine KS navodeći da u novom sazivu ima samo po dvoje Srba i Hrvata. Zamjerio je Čampara trenutnoj skupštinskoj većini da nisu u rukovodstvo izabrali nekog od predstavnika Srba ili Hrvata.

U drugoj diskusiji danas Aljoša Čampara (SDA) ponovo je isticao da je krajnje neozbiljno da u novom sazivu Vlade KS sjedi osoba s diplomom privatnog fakulteta, koju je nazvao najvećom problemom obrazovanja u BiH.

Zastupnica SDA Samra Ćosović-Hajdarević predložila je inicijativu kojom bi Radićeva ulica u Sarajevu bila preimenovana u ulicu lorda Paddy Ashdowna.

Pogledajte polaganje zakletve novih ministara: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije